Bağlantısız Rezervasyon Ağları
Havayolu İşletmeciliği Kavram
-
2019
Bir ülkede turizm sektörünün gelişimi o ülkenin seyahat ve konaklama ağlarının gelişimi ile doğru orantılıdır. Turistik sayılabilecek noktalarda var olan gerek fiziki özellikleri gerekse hizmet kalitesi ve sahip oldukları çeşitli imkanlar sayesinde, tesisler, pazarlama yöntem ve araçları ile iç pazara ve dünyanın dört bir tarafından gelebilecek farklı ihtiyaç, amaç ve beklentilere hizmet eder. Bu tesislerde konaklamak isteyecek misafirlerin hangi araçlar vasıtası ile bağlantı kurup rezervasyon yapabilecekleri bu süreçler açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu tesislerde konaklama hedefi ile ülkeye gelmek isteyen ve seyahat etmek durumunda olan yolcular için, özellikle dünyanın en hızlı, en ekonomik ve en güvenilir seyahat yöntemi olan havacılık sektöründe öncül grup olan havayolu şirketlerinin uçak bileti rezervasyonu ve satış bağlantılarının ulaşılabilir, kullanışlı ve güvenilir olması gerekmektedir.
Elektronik çağ sayesinde geliştirilen sistemler (bağlantılı/çevrimiçi rezervasyon sistemleri) hayatımıza henüz girmemiş ve işleri gerek sektör çalışanları gerekse sektör tüketicileri açısından bu denli kolaylaştıramamışken kullanılan rezervasyon yöntemi; ‘Bağlantısız’ yani Çevrimdışı Rezervasyon Sistemidir. Bu sistem, eski yıllarda kullanılan tek yöntem olarak telefon aracılığı ile doğrudan havayolu şirketinin kendisi veya uçak biletlerini satma yetkisini elinde bulunduran bir seyahat acentası ağını araması veya buraya gidip yüz yüze yapılan görüşme ile gerçekleştirilen rezervasyon sistemidir. Ayrıca hem uçak bileti hem de konaklama tesisi için tüm gerekli rezervasyonu yapma yetkisi bulunan tur operatörleri de bu yönetimin en önemli parçasıdır. Dünya genelinde bilişim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte turistlerin büyük bir çoğunluğu, bilgisayar, tablet, akıllı telefon, internet gibi çeşitli uygulamalar aracılığıyla çevrimiçi olarak araştırma yapıp, detaylı incelemelerde bulunsalar dahi bir kısım çoğunluk ise, rezervasyon ve kesin satın alma işlemlerini hala geleneksel ve eski yöntem olan çevrimdışı rezervasyon ağlarını kullanarak gerçekleştirmektedirler. Bu tip rezervasyon sisteminde havayolu şirketinin rezervasyon ve satış birimi, otelin rezervasyon veya resepsiyon bölümü çevrimdışı ağ olarak sayılmakta ve müşterinin istekleri doğrultusunda rezervasyonu manuel olarak gerçekleştirmektedir. Bu şekilde müşteriler hem sanal olmayan bir ağ aracılığı ile iletişim kurdukları, hem kredi kartı bilgilerini sisteme vermedikleri için güven duyabilmekte hem de özel istekleri ile alakalı olarak detaylı bilgi alma şansı yakalayabilmektedirler.
Referanslar
Kılıçkan, R. , Umur, M. , Erbaş, E. , Çalhan , H. , Çanakçı, T. , Çelik, A. ( 2013). 14. Ulusal Turizm Kongresi Bildiri Kitabı. Kayseri: Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yayınları; Yıldız, S. (2015). Bilişim Teknolojilerinin Turizm Pazarlaması, Dağıtım Sistemi ve Seyahat Acentelerinin İş Modeli Değişimine Etkisi. Dergi Park, İnsan ve Toplum Araştırmaları Dergisi, 4(3): 595-611.