Aybastı Perşembe Yaylası Panayırı
Etkinlik Panayır
(Aybastı, Ordu, 1992 - )
-
2019
Karadeniz yaylalarını birleştiren Yeşil Yol güzergahında, Karadeniz sahiline 65 kilometre, Tokat’ın Reşadiye ilçesine 34 kilometre, Niksar ilçesine 50 kilometre mesafede ulaşımı kolay bir konumda olan Ordu/Aybastı Perşembe Yaylası, yeryüzünde nadir görülen kümbet menderesleri, Karga Tepesi, göleti, Emir Kümbet Türbesi, 2. Canik Savaşı Şehitliği, Şehitler Pınarı (Kanlı Pınar) gibi birçok doğal, tarihi ve kültürel değerlere sahiptir.
Ordu’nun Aybastı ilçesinin merkezine yaklaşık 17 kilometre mesafede yer alan Perşembe Yaylası, merkezi Niksar olan Danişmentlilerin bölgeyi islamlaştırmak için düzenledikleri İkinci Canik Savaşı’nın yapıldığı bir yerdir. Savaşın meydana geldiği 1105 senesinden itibaren Aybastı ve çevresinin İslam topraklarına katılması anısına temmuz ayının üçüncü Haftası Geleneksel Fetih Şenlikleri olarak kutlanmaktadır. Aybastı Perşembe Yaylası Panayırı olarak bilinen ve her yıl düzenlenen bir hafta süreli fetih kutlamalarına çevreden yaklaşık 200-300 bin civarında ziyaretçi gelmektedir. Rivayetlere göre yaklaşık bir aylık bir etkinlik olarak gerçekleştirilen gelen Perşembe Yaylası Panayırı’na Anadolu’nun çeşitli yörelerinden katılan satıcılar, ip cambazları, sihirbazlar, falcılar ve sirk için çadırlar kurulurken, etkinliğin son haftasında gerçekleştirilen yağlı güreşlerle ilgi tarihi sporumuz olan güreşe yönlendirilirdi.
1992 yılından itibaren Perşembe Yaylası Etkinlikleri adı altında daha çok sportif, kültürel ve turistik bir faaliyet haline getirilen şenliklerde, halı sergisi, el sanatları sergisi, hayvancılığı teşvik edici çeşitli yarışmalar, futbol ve atletizm gibi sportif müsabakalar, Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği konserleri ve folklor gösterileri düzenlenmektedir. Bununla birlikte geçmişi dokuz asra dayanan yağlı pehlivan güreşleri, hâlâ bu etkinliğin en ağırlıklı ve en dikkate değer faaliyeti olarak görülüyor. Kırkpınar Güreşleri ile tarihi bakımdan rekabet edilen Anadolu coğrafyasındaki en önemli sportif faaliyet olarak kabul ediliyor. Türk güreşinde ünlenen Atkaldıran, Ordulu Mustafa, Kerim Yüksel, Davut Yılmaz, Ramazan Göl gibi ünlü pehlivanlar, Aybastı Perşembe Yaylası Panayırında kispet giymiş ve güreş tutmuşlardır. Bu etkinlik, 2014 yılından itibaren Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde Geleneksel Aybastı Perşembe Yaylası Güreş ve Kültür Festivali adıyla gerçekleştirilen Karadeniz Bölgesi’nin en ünlü ve en bilinen yayla şenliklerinden biri hâline gelmiştir. Öte yandan daha önceleri gerçekleştirildiği bilinen Aybastı Perşembe Yaylası Panayırı, Kayseri yakınlarında Pazarören’de düzenlenen Yabanlu Pazarı’ ve Çankırı’nın Yapraklı ilçesinde tertip edilen Yapraklı Panayırı gibi Anadolu’da örnekleri bilinen tarihi panayırlar/açık pazarlar silsilesinin bir halkası durumundadır.
Referanslar
Kallek, C. (2007). Pazar, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınevi; Sümer, F. (1985). Yabanlu Pazarı: Selçuklular Devrinde Milletlerarası Büyük Bir Fuar. İstanbul: Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı; Tomar, C. (2007). Pazar-Selçuklu Dönemi. İçinde; Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınevi; Şen, Ö. (1996). Osmanlı Panayırları. İstanbul: Eren Yayıncılık; Bayhan, A. A., Salman, F. ve Çelik, A. (2016). Tarihi ve Kültürel Değerleri ile Yapraklı. Çankırı: Kayıkçı Matbaası.