Ateş, Abdülkadir, Prof. Dr.
Kamu Kurumu Kişi Turizm Bakanı Akademisyen Turizm Bakanlığı İş ve Meslek Akademisyen
(1944 - )
-
2020
Türkiye Cumhuriyeti 18., 19. ve 22. Dönem CHP Gaziantep milletvekili ve 1991 yılındaki DYP-SHP Koalisyon Hükümeti’nin Turizm Bakanıdır. İçişleri Bakanlığı’ndan burslu olarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Yeni açılacak üniversitelerde istihdam edilmek üzere Millî Eğitim Bakanlığı’nın açmış olduğu bir sınav ile Amerika Birleşik Devletleri’nde yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. Türkiye’ye döndükten sonra, 1974 yılında Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nün kurucu öğretim üyelerinden biri olarak 1981 yılına kadar görev yaptı. 12 Eylül 1980 Askeri İhtilali’nin sonucunda çıkarılan 1402 sayılı yasayla üniversiteden ayrıldı ve aldığı çağrı üzerine yeniden Amerika’ya giderek Pennsylvania’da Pittsburgh Üniversitesi’nde 1987 yılına kadar öğretim üyesi olarak görev yaptı. Anayasa değişikliğine bağlı olarak 1987 yılında üzerindeki siyaset yasağının kalkmasıyla yeniden Türkiye’ye döndü ve aynı yıl Gaziantep milletvekili seçildi. 1991 seçimlerinde yeniden milletvekili olduktan sonra 1994 yılının Temmuz ayına kadar Turizm Bakanlığı görevini yürüttü.
Turizm Bakanlığı döneminde; turizmin çeşitlendirilmesi, turizm pazarının genişletilmesi ve eğitilmiş insangücü gereksinimin giderilmesi amacıyla o dönemlerde sayısı üç olan Turizm Eğitim Merkezlerinin sayısını Uluslararası Çalışma Örgütü’nün de finansal desteğiyle 14’e çıkardı. Popüler turizm bölgelerinden biri olan Belek’in altyapısıyla ilgili önemle girişimlerde bulunulması için çalışmalar başlattı. Kıyılardaki yapılaşmayı önlemek için 1992 yılında Kıyı Kenar Çizgisi Yasası’nı çıkardı. Bakanlık döneminde çevreyle ilgili sorunlara eğildi. Çevre dostu turizm tesisleri için standartlar geliştirdi. Onursal üyesi olduğu Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nı kurarak, sahillerde mavi bayrak uygulamasını başlattı. Dünya Yaban Hayatını Koruma Derneği’yle işbirliğiyle kamuoyu tarafından tepki çeken sokakta ayı oynatılması uygulamasını sonlandırarak; hayvanların doğal yaşamına kavuşması için çalışmalar yürüttü. Turizmin çeşitlendirilmesi bağlamında kongre turizmine verdiği önem neticesinde; İstanbul Lütfü Kırdar Spor ve Sergi Sarayı’nın bir kongre merkezi olarak hizmet vermesi için çalışmalar yürüttü. Sağlık turizminin geliştirilmesi için Türkiye’deki sıcak su kaynaklarının tespiti çalışmalarını yaptı. Bunun yanı sıra yayla turizmi, kış turizmi, akarsu turizmi vb. geliştirme çabaları gösterdi. Yapılan uluslararası yarışmalarla Çoruh Nehri’nin tüm dünyaya tanıtılmasını sağladı.
Referanslar
Ateş, A. (2018). Arzu Turan. İçinde; N. Kozak (Editör). Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması Görüşme Metinleri Cilt IX (ss. 3-17). İstanbul: Yıkılmazlar Basın Yayın.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Ateş, A. (2018). Arzu Turan. İçinde; N. Kozak (Editör), Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması Görüşme Metinleri Cilt-IX (ss. 3-17). İstanbul: Yıkılmazlar Basın Yayın.