Aran Turizm (Otobüs Firması)
Ulaştırma İşletmeciliği Otobüs İşletmesi
(Aliağa, İzmir, 1968 - 1990’lı yıllar)
-
2019 (Güncelleme: 10.11.2024)
1960’lı yılların sonunda faaliyet göstermeye başlayan Aran Turizm, Denizli'nin Pamukkale ilçesine bağlı Torapan Köyü'nden olan ve İzmir’de yaşayan Kemal Çelik tarafından kuruldu ve ağırlıklı olarak İzmir Aliağa merkezli çalışan bir otobüs firması oldu. Başlangıçta adıyla, sanıyla ve amblemiyle Varan Turizm’in bir taklidi olarak görüldü, ancak özellikle öne çıkan hizmet kalitesi ve güzergâhıyla 70’li ve 80’li yıllarda rakiplerini geride bıraktı.
Firma, İstanbul Topkapı Anadolu Otogarı’nda yedi numaralı peronu kullandı. 1970’li ve 1980’li yıllarda İzmir-İstanbul arasında yapılan seferler genellikle Balıkesir-Bursa üzerinden gerçekleştirildi ve arabalı vapur seçeneği olmadığından otobüsler Yalova’dan İzmit’e dönerek İzmit Körfezi boyunca dolaşmak zorunda kaldı. Daha sonraları bu güzergâha yenisi eklendi; İzmir’den yola çıkan otobüsler Çanakkale, Gelibolu ve Keşan üzerinden İstanbul’a ulaştı. Zamanında sahilden olarak nitelendirilen bu güzergâh pek çok yolcu açısından Aran Turizm’in tercih edilmesini sağladı ve firmayı rakiplerine göre farklı kıldı. Her iki güzergâhta da firma rakiplerine göre çok daha fazla yolcu taşındı. Özellikle yaz sezonlarında müşteri yoğunluğundan dolayı firmanın Topkapı Anadolu Otogarı’ndan aynı anda beş otobüs kaldırdığı, molalarda ve dinlenme tesislerinde yan yana firmaya ait onlarca otobüsün dizildiği ifade edilmektedir.
1980’li yıllarda, bir süre Bergama Seyahat ile kısa bir ortaklığa girdi. Sonrasında ise Öz Aran Turizm ve Aran Turizm olarak ikiye ayrılmışsa da bu firmalar daha sonra Aran Turizm adı altında tekrar birleşti. Aran Turizm’e ait bir yolcu otobüsü 1984 yılında Bursa’da uçuruma yuvarlandı ve 30’dan fazla yolcu hayatını kaybetti. Bu olaydan sonra firma uzun süre kendini toparlayamadı. Hem bu kazanın etkisiyle hem de farklı faktörler sebebiyle sektördeki diğer firmalar gibi gerileme yaşayan firma 1990’lı yılların başında kapanmak zorunda kaldı. Özellikle hizmet kalitesi, otobüslerinin temizliği, beyaz mavi ışıklı meşhur tabelası, seferleri sırasında her yere girmemesi ve her yolcuyu almaması gibi nitelikleriyle zamanında çok sayıda yolcu tarafından tercih edilen ve bünyesinde çok sayıda kişiyi çalıştıran firmanın ticari hayatı bu şekilde son buldu.
Kapanan Aran Turizm, 1990’lı yıllardan sonra belirli bir süre Tur Kahramanmaraş firması tarafından işletildi ve yeniden faaliyetlerine başlasa da İzmirli firma hüviyetini kaybetti. Bu tarihlerden sonra Aran Turizm olarak Mersin kalkışlı Kahramanmaraş, Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya seferleri; İstanbul kalkışlı ise Mersin, İzmir, Ankara ve Denizli seferleri yapıldı. Firma daha sonra yine belirli bir süre Yalvaç Aran Turizm adı altında Denizli Yalvaç bölgesinde asgari seviyelerde faaliyetlerini sürdürdü. Sadece bir ilçeye hitap ederek orijinalindeki Aran Turizm kadar popüler olamayan bu firma da çok geçmeden kapanmak zorunda kaldı.
Referanslar
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?p=2867342, (Erişim tarihi: 10.12.2019); http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?p=5319128, (Erişim tarihi: 10.12.2019); http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=145132&start=60, (Erişim tarihi: 10.12.2019); http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=30449&start=2940, (Erişim tarihi: 10.12.2019).