Apart Otel

Konaklama Tesisi Apart Otel

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: İsa BAYHAN (2020) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Burçin KIRLAR CAN (2021) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Apart oteller, insanların konaklama ihtiyaçlarını karşılarken genel olarak otel, tatil kötü gibi işletmelerde misafirlere sunulan hizmetten farklı olarak bir takım temel gereksinimlerini kendi alanlarında bizzat karşıladığı işletmelerdir. Aileleriyle, arkadaşlarıyla veya yalnız tatillerini geçiren insanlar kendilerine sunulan müstakil yaşam alanlarında yemek yapma, çamaşır yıkama, ütü yapma gibi ihtiyaçlarını diledikleri zaman kendileri karşılamayı tercih edebilmektedir. Apart oteller, konaklama gereksinimlerini belirtilen şekilde gerçekleştirmeyi tercih eden misafirler için oldukça uygun ve elverişli tatillere olanak tanımaktadır.

Turizm tesisi türlerinin geliştirilmesi, turizm işletmelerinin niteliklerinin ve standartlarının belirlenmesi amacıyla hazırlanarak 21.06.2005 tarihinde resmi gazetede yayımlanan ‘Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’te Madde 24 ile apart otellerin asgari nitelikleri belirtilmektedir. İlgili yönetmelikte apart otellerin tatil köyü, otel veya büyük turizm kompleksi gibi turizm yatırımları veya işletmeleri içerisinde hizmet verebildiği gibi en az on üniteden oluşmak üzere müstakil apart otel olarak müstakilen faaliyet gösterebildiğini ifade edilmiştir. Bununla birlikte aynı yönetmekte apart otellerin asgari nitelikleri şu şekilde belirtilmiştir; ‘‘a) Resepsiyon, bekleme ve idare birimi, b) Apart ünitelerde; 1) Tefriş elemanlarında standart beraberliği, 2) Yatak odalarında; yatak, komodin, gece lambası, elbise dolabı ile yataklarda; çarşaf ve kılıflı yastıklar, iklim şartlarına göre pike ve battaniye, 3) Yaşam odasında; kapasiteye uygun koltuk, yemek masası, sandalyeler ve sehpalar, 4) Mutfakta; ocak, buzdolabı, yeterli servis malzemesi dolaplar ve kapalı metal çöp kutusu, 5) Banyo, çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti verilmemesi halinde otomatik çamaşır makinesi, 6) İlk yardım dolabı, c) Yerleşim merkezleri dışındaki apart otellerde, satış ünitesi. Tesis bünyesindeki apart otellerde yukarıda (a) ve (c) bentlerinde belirtilen nitelikler, apart ünitelere de hizmet verecek şekilde düzenlenmişse ayrıca aranmaz. Apart ünitelerin toplam yatak kapasitesi, içinde yer aldıkları ve beraber işletildikleri konaklama tesislerinin toplam yatak kapasitesinin %25’ini, dört ve beş yıldızlı otellerde %40’ını aşamaz. Apart otellerin kapasitesinin hesabında oturma alanı dışındaki yatak odaları dikkate alınır. Yatak odalarından on metrekareye kadar olan odalar tek yataklı, on metrekarenin üzerinde olanlar iki yataklı olarak düzenlenir. İki yatak odasına ilave her iki yatak odası için ayrı banyo-tuvalet düzenlemesi yapılır.’’

Turizm sektörü misafirlerin değişen beklentilerini dikkate alarak onların zevk ve tercihlerine göre hizmet sunulan işletme türlerini geliştirmektedir. Gün boyu otelinin dışında farklı yerlerde ve alanlarda bulunmayı tercih eden turistler olabildiği gibi, seyahatlerinde ihtiyaç duydukları alet, ekipman ve gereçlere yaşam alanında ulaşıp gereksinimlerini bizzat karşılamak isteyen insanlar mevcuttur. Gelinen noktada bir apartman şeklinde, müstakil ev veya villa şeklinde apart oteller hizmet sunabilmektedir. Apart oteller farklı tüketici profillerine hitap edebilmektedir. Kalabalık ailelerin apart otelleri sıkça tercih edebildiği gözlenmiştir. Apart otellerde belirti tek bir ücreti ödeyip aileleriyle veya arkadaşlarıyla kalan turist grupları gün içinde gezdikleri alanlarda yeme içme ihtiyacını karşılayabildikleri gibi yakınlarında market ve restoranlardan alışverişlerle veya siparişlerle yeme ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Apart otellerde konaklayan insanlar tatil planlarını kendileri şekillendirdikleri için etkinlik, gezi, sosyal faaliyete katılım gibi hususlarda programlarını oluştururken daha esnek olabilmektedir. Bu inisiyatif sahipliği apart otel müşterilerinin kendi müstakil evlerinde ve kendi yazlıklarında konaklar gibi nispeten daha özgürce tatillerini geçirmelerine imkan tanımaktadır. Bununla birlikte birçok işletme faaliyetinin sunulduğu geleneksel otellerin aksine konaklama hizmeti üzerinde yoğunlaşan bir hizmet sunumu söz konusu olması genel olarak apart otellerin sakin ve sessiz olabilmesini sağlamaktadır. Böylece sakin ve dingin koşullarda tatillerini geçirerek dinlenmek isteyen turistler için apart oteller dikkate layık bir konaklama işletmesi alternatifi olmaktadır. Bu durum dünyada olduğu gibi ülkemizde de apart otellerin turizm işletmeleri ve yatırımları arasında yer almasına sebep olmuştur. Örneğin, 2019 verilerine göre İstanbul’daki 710 konaklama tesisinin dokuzunun apart otel olarak tescillendiği, destinasyondaki konaklama işletmelerinin toplamı içerisinde yüzde 1,27 işletmenin apart otel niteliğinde olduğu görülmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Hazar, A. (2016). Genel Turizm: Çağdaş Değişimler ve Yenilenen Mevzuatlar Çerçevesinde. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık; Kurgun, O. A., Gökdeniz, A., Çetinsöz, B. C., Altınel, H. ve Yıldırım, H. (2018). Turizm Hukuku ve Mevzuatı, Hüseyin Yıldırım (Editör). Ankara: Detay Yayıncılık; Yazıcıoğlu, M. L. (2020). İstanbul’da Özgün Konaklama Tesisleri ve Özel Tesis Statüsünde Bir Butik Otel Uygulama Örneği, Journal of Applied Tourism Research, 1 (1): 33-44.

2 / 2

Konaklama işletmeleri temel olarak otel, tatil köyü, pansiyon, motel, hostel, kamping ve apart otel olarak sınıflandırılır. Uluslararası tanımlamalarda apart otel veya apartman otel; “Bir dizi mobilyalı oda veya süitten oluşan ve her süitin kendi mini mutfağına sahip olmasına rağmen tüm normal otel hizmetlerinin verildiği otel” olarak açıklanmaktadır. Türkiye’de Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik'e göre apart otel ise “Mesken olarak kullanılmaya elverişli bağımsız apartman ya da villa tipinde inşa ve tefriş edilen, müşterinin kendi yeme ve içme ihtiyacını karşılayabilmesi için gerekli teçhizat ile donatılan ve otel olarak işletilen tesislerdir”.

Apart oteller, en az 10 odadan oluşmak üzere bir tesisin bünyesinde olma zorunluluğu bulunmadan müstakil apart otel şeklinde işletilebilir veya bir otel, turizm kompleksi ya da tatil köyü içinde yer alabilir. Ancak müstakil apart otellere Turizm Yatırım Belgesi verilmez. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 11. 01. 2021 tarihli Turizm İşletmesi Belgeli Tesisler listesine göre Türkiye’de 16’sı müstakil ve ikisi termal müstakil olmak üzere toplam 238 apart otel bulunmaktadır.

Apart otellerde aranan asgari nitelikler; resepsiyon, bekleme alanı, idari birimler ile apart ünitelerde tefriş (döşeme) öğelerinde standartlık; yatak odalarında teknik özelliklere uygun yatak, yastık, yastık kılıfı, çarşaf, iklim koşullarına uygun örtü, başucu sehpası, telefon, priz, gece lambası, genel aydınlatma, tuvalet masası, elbise dolabı, perde, klima, nitelikli zemin kaplaması, çöp kutusu; yaşam odası ve oturma bölümlerinde kapasiteye uygun koltuk, yemek masası, sandalye, sehpa; mutfakta ocak, buzdolabı, servis malzemeleri, dolaplar, çöp kutusu; banyo, çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti bulunmaması durumunda çamaşır makinesi; ilk yardım dolabı ve yerleşim merkezlerinin dışında kalan apart oteller için satış birimi şeklindedir. Ancak bir konaklama tesisinin bünyesinde yer alan ve resepsiyon, bekleme, idare ve satış birimlerinden hizmet alan apart otellerde bu nitelikler ayrıca aranmaz. Müstakil apart oteller personel için ayrı bir ünite yapmak zorunda değildir. Bununla birlikte apart otellerde müşterilerin inmek ve çıkmak zorunda olduğu kat sayısı üçten fazla ise müşteri asansörü düzenlenir.

Konaklama tesislerinin bünyesinde yer alan süit odalar; oturma alanlarına yemek masası, sandalye, ocak, buzdolabı, pişirme ve servis malzemeleri ile bunların saklanması için gerekli dolapların olduğu bir mutfak ilave edildiğinde veya mutfağı ayrı olarak düzenlendiğinde “apart oda” olarak isimlendirilir. Apart odaların kapasiteleri oturma bölümü haricindeki yatak odaları dikkate alınarak hesaplanır. Buna göre 10 metrekareye kadar olan yatak odaları tek yataklı, 10 metrekarenin üzerindekiler ise iki yataklı olarak düzenlenir. Bunun dışında iki yatak odasına ilave edilen her iki yatak odası için ayrı bir banyo ve tuvalet yapılması gerekir. Apart odaların toplam yatak sayısı, bünyesinde bulundukları ve beraber işletildikleri tesislerin apart odaları dahil olmak üzere toplam yatak sayısının yüzde 25’ini, dört ve beş yıldızlı otellerde ise yüzde 40’ını geçemez.

Yararlanılan Kaynaklar

25852 Sayılı Resmi Gazete (2005, 21 Haziran). Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik (Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi: 10/5/2005 No: 2005/8948 Dayandığı Kanunun Tarihi: 12/3/1982 No: 2634); 30791 Sayılı Resmi Gazete (2019, 1 Haziran). Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik (Cumhurbaşkanı Kararının Tarihi: 31/5/2019, Sayısı: 1134); Dictionary of Leisure, Travel and Tourism (2006). Aparthotel (s. 13). Londra: A & C Black; Kültür ve Turizm Bakanlığı (2021). Turizm İşletmesi Belgeli Tesisler, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9579/turizm-tesisleri.html, (Erişim tarihi: 14.01.2021).