Antika Tarım Aletleri ve Traktör Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Gelibolu, Çanakkale, 2014 - )

Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine bağlı Alaeddin Mahallesi'nde Kore Kahramanları Caddesi'nde eski konserve fabrikası olarak kullanılan binada kurulu üç katlı müze yaklaşık 1200 metrekarelik galeriye sahiptir. Dursun Keskine ait özel koleksiyonun sergilendiği müze 30. 07. 2014 tarihinde ziyarete açıldı. 2006 yılında kurucusu Dursun Keskin’in bir örneğini gördüğü Almanya ziyaretin sonrasında bir traktör ile başlayan koleksiyon ilerleyen yıllarda genişledi. Türkiye’deki ilk Antika Traktör Müzesi olma özelliğini taşıyan yapı içerisinde sergilenen koleksiyon, toplam 75 traktörden oluşmaktadır. Bu koleksiyona ilave olarak başta tarım ve el işçiliği olmak üzere 100’e yakın kültürel değer bulunduğu belirtilmektedir. Üç katında da galeriler bulunan müzenin en büyük galerisi giriş katındadır. Bina içerisindeki bir merdiven sayesinde ulaşılan birinci kat galerisi zemin galerisine nazaran daha az sayıda traktör ile objeler içermektedir. Binanın ikinci katı ise deniz tarafına doğru açılan bir terasa sahip çatı galerisidir. Burası diğer galerilere göre daha küçük ve farklı konseptte dizayn edilmiştir.

Müze giriş holü danışma ve giriş işlemlerinin gerçekleştirildiği alan olarak tasarlanmıştır. Giriş holünü takip eden zemin kat birinci sergi salonu üç sırada toplam 54 traktör bulundurmaktadır. Müze genelinde olduğu gibi bu sergi salonunda sergilenen traktörlerin; motor yapıları, motor hacimleri, büyüklükleri ve kullanıldıkları alanlara göre gruplandırıldığı görülmektedir. Söz konusu galeride bulunan en eski traktör 1884 Amerikan yapımı ve Belçika’dan getirilen buharlı traktördür. İki kişilik olarak tasarlanan söz konusu traktör, ön tarafında bulunan haznesinde yanan kömüre bağlı olarak hareket etmektedir. Türkiye’de diğeri Rahmi Koç Müzesi’nde olmak üzere iki adet olduğu ifade edilen traktör, ender bir koleksiyon parçasıdır. Galerideki en yeni traktör 1963 yılına tarihlenirken, koleksiyon içerisindeki en ilginç traktörlerden biri ise 1939 model Lanz Bulldog marka traktördür. Bulldog cinsi köpekten esinlenildiği belirtilen araç, nadide eserlerden bir diğeridir. Zemin kat büyük galerinin asma kat ile ayrılan bölümünde daha küçük hacimli iki traktör daha bulunmaktadır. Bunlarla birlikte galeride 56 traktör sergilenmektedir. Bu galeride 19 antika traktör sergilenmektedir. Galeri ayrıca antika; tarım aletleri, el işçiliği aletleri ile farklı zamanlarda günlük hayata yardımcı diğer el aletlerinin bulunduğu bir panoyu da içermektedir. Bu kattaki galerinin en eski traktörü 1948 yılına ait olanlardır. En ilginç olanı ise 1952 yılı Almanya yapımı olan Deutz marka FL 3 model traktördür. Bu traktörü diğerlerinden ayıran özellik hava soğutmalı motora sahip olmasıdır. Müzenin ikinci katının bulunduğu çatı galerisi denizcilik objeleri ile kişisel eşyaların sergilendiği alandır. Söz konusu alan ayrıca idari ofisleri de içerisinde barındırmaktadır. Müzede sergilenen antika traktörlerden ikisi dışında kalan traktörler Türkiye içerisinde kullanılmışken, diğer ikisinin yurtdışından temin edildiği ifade edilmektedir. Tamamı aslına sadık olarak uzman bir ekip tarafından İstanbul’da restore edilen traktörler, orijinal renklerine boyanarak sergilenmektedir.

Referanslar

Antika Traktör Müzesi Müdürlüğü (2019). Antika Traktör Müzesi Müzesi Kataloğu. Çanakkale: Antika Traktör Müzesi Müdürlüğü Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

http://traktormuzesi.com.tr/, (Erişim tarihi: 18.07.2019).