Antalya Bilim Üniversitesi Turizm Fakültesi

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları Turizm İşletmeciliği

(Antalya, 2017 - )

21.07.2010 tarih ve 27648 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kanun ile Uluslararası Antalya Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi olarak kuruldu ve diğer alanlarda açılan fakülte ve bölümleri de kapsayacak şekilde 01.07.2017 tarih ve 30111 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan kanun ile unvanı Antalya Bilim Üniversitesi olarak değiştirildi. Turizm Fakültesi, 2012-2013 öğretim yılında Turizm ve Otel İşletmeciliği; 2017-2018 öğretim yılında ise Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ne öğrenci alımına başladı. Turizm ve Otel İşletmeciliği, eşit ağırlık (EA), Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü de sözel (SÖZ) puan türünden öğrenci almaktadır. Dili İngilizce olan bu bölümlerde bir yıl İngilizce Hazırlık Programı olmak üzere, lisans öğretimi yürütülmektedir.

Öğretimin ilk yılında turizm/gastronomi alanına giriş dersleri verilmesinin ardından, ikinci yıldan itibaren yaz staj uygulamaları başlamaktadır. Öğrenim süresince ilgi alanına göre uzmanlık dersleri ağırlık kazanmakta ve dördüncü yılda gölge yönetici programı uygulanmaktadır. Çok uluslu yapısı gereği turizm öğretiminde İngilizcenin yanı sıra Almanca, Rusça, İspanyolca ve Çince dillerinden en az birini daha öğrenmenin zorunlu olduğu Antalya Bilim Üniversitesi Turizm Fakültesi; sektörün nitelikli personel ihtiyacını karşılamakta ve geleceğin yönetici adaylarını yetiştirmektir. Gelişen ve çeşitlenen turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu; yenilikçi, inisiyatif alabilen, paylaşımcı ve geleceğe dönük planlar yapabilen mezunlar yetiştirmek için sektör ile yakın işbirliği içinde hareket etmektedir.

Öğrenciler, öğrenim yaşamı boyunca dönem içi proje ödevleri ile sektörü tanıma ve analiz etme fırsatı bulmaktadır. Hem Turizm Fakültesi’nin kendi bölümleri arasında hem de diğer fakülteler ile çift anadal programı sayesinde iki bölümden de diploma alabilmekte veya yandal programı sayesinde sertifika alabilmektedir. Mesleki uygulama (staj) dönemlerinde hem yurtiçinde hem de yurtdışında bulunan turizm/konaklama ve yiyecek-içecek işletmelerinde ikinci sınıf yaz döneminde 60 gün ve üçüncü sınıf yaz döneminde 60 gün olmak üzere toplam 120 gün zorunlu stajlarını yapmaktadırlar. Bununla birlikte, Gölge Yönetici programı kapsamında son sınıf öğrencileri haftanın üç günü kampüste eğitimlerine devam ederken haftada üç gün tam zamanlı olarak partner firmaların deneyimli yöneticilerinin gölgesinde çalışarak karar verme süreçlerinde deneyim kazanmakta ve yönetime aktif bir şekilde katılma fırsatı yakalamaktadırlar.

Yararlanılan Kaynaklar

https://admin.antalya.edu.tr/files/418/Turizm-Brosur_20_07_20.pdf, (Erişim tarihi: 21.08.2019).