Ankara - İstanbul Yüksek Hızlı Treni
Ulaştırma İşletmeciliği Tren Ana Hat Treni Demiryolu Yolcu taşımacılığı
(Ankara, 2014 - )
-
2020
Bugünkü Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde demiryolu ile ilgili yapılan ilk yatırımlar Osmanlı İmparatorluğu döneminde Tanzimat Fermanı (1839) ile ele alındı ve bunu takiben de 1856 yılında İzmir-Aydın arasında sefer yapan ilk tren faaliyete başladı. Cumhuriyetin ilanı ile var olan demiryollarına ilave demiryolu yatırımlarına hız verildi. Ancak küresel anlamda demiryolu taşımacılığının rekabetçiliğini ve çekiciliğini artırmak amacıyla demiryolu ulaşımında yeniliğe gidilmesi gerekli hâle geldi. Bu bağlamda Japonya ve Fransa gibi ülkelerde uzun yıllardan beri aktif olarak kullanılan yüksek hızlı trenlerin Türkiye’ye de adapte edilmesi kısmen atıl olarak duran demiryolu ulaşımını faal ve çekici hâle getirme gerekliliğini doğurdu.
2009 yılında faaliyete başlayan Ankara-Eskişehir yüksek hızlı tren demiryolu ağının genişletilmesiyle 25.07.2014 tarihinde Türkiye’nin en büyük iki şehrini birbirine bağlayan demiryolu hattı faaliyete geçti. Ankara Tren Garı’ndan hareket eden ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları Taşımacılık Anonim Şirketi tarafından işletilen Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni 25.07.2014 ile 21.02.2019 tarihleri arasında Ankara Garı’ndan İstanbul, Pendik İstasyonu’na kadar gelmekteydi. Ancak 21.02.2019 sonrasında Gebze-Halkalı banliyö seferlerinin başlamasıyla birlikte Yüksek Hızlı Tren için durak sayısında artışa gidildi ve Ankara’dan hareket eden Yüksek Hızlı Tren İstanbul, Halkalı durağına kadar sefer düzenlemeye başladı.
01.01.2020 tarihi itibarıyla Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren karşılıklı olarak günde toplam 12 sefer yapmaktadır. Sefer süresi Ankara-Söğütlüçeşme durakları arası dört saat 30 dakika iken, Ankara-Halkalı durakları arası ise beş saat 20 dakikadır. Ankara-İstanbul seferi süresince Yüksek Hızlı Tren’in ulaşabildiği en yüksek hız saatte 250 kilometredir. 410 yolcu kapasitesine sahip Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni, ekonomi, business ve yemekli olmak üzere üç tip vagondan oluşmaktadır. Vagonlar içinde ekonomi, ekonomi plus, business ve business plus olmak üzere dört farklı hizmet sınıfı bulunmaktadır. Ekonomi ve ekonomi plus sınıfında seyahat eden yolcular 2+2 şeklinde sıralanan koltukların yer aldığı vagonlarda seyahat ederken business ve business plus sınıfında yolcular 2+1 şeklinde sıralanan koltukların yer aldığı vagonlarda seyahat etmektedir.
Business plus, business ve ekonomi plus hizmet sınıfında seyahat eden yolculara 11.00’e kadar kahvaltı, 11.00’den sonra ise seçeneğe göre kırmızı ya da beyaz etli sıcak yemek servis edilmektedir. Ekonomi sınıfında seyahat eden yolcular ise seyahat süresince servis arabasıyla sunulan yiyecek ve içecekleri ücreti karşılığında satın alabilmektedir. Yüksek Hızlı Tren içinde sunulan yiyecek-içecek hizmetlerinin yanında vagonlarda klima, televizyon ve müzik yayını, baş üstü bagaj alanı, engelli yolcular için özel olarak tasarlanmış alanlar, vakumlu tuvaletler gibi hizmetler de sunulmaktadır.
Referanslar
Karabulut, Y. (1993). Türkiye’de Demiryolu Ulaşımı, Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, 6: 163-187; https://www.haberturk.com/gundem/haber/973860-yhtnin-ilk-seferi-basladi, (Erişim tarihi: 10.08.2020); https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/yuksek-hizli-tren-ilk-defa-avrupa-yakasina-gecti-41124440, (Erişim tarihi: 10.08.2020); https://www.tcddtasimacilik.gov.tr/trenler/yuksek-hizli-tren, (Erişim tarihi: 10.08.2020).