-
2019
Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanlarından Ali İhsan Göğüş adını yapılan müze evdir. Müze, Ali İhsan Göğüş’ün kızı Zeynep Göğüş’ün Gaziantep’in tarihi Bey Mahallesi’nde geleneksel bir Antep evi satın almasıyla oluşturuldu. Bu geleneksel ev daha sonra Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı ve KUDEB ekibi tarafından restore edilerek, Gaziantep’e Gazi unvanı verilmesinin 93’üncü yıl dönümü olan 8. 02. 2014 yılında müze olarak ziyaretçi kabulüne başladı. Müze; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak hizmet veren Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve Zeynep Göğüş’ün birlikte çalışması sonucu son halini aldı. Böyle bir müzenin açılmasındaki amaç; Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanı olan Ali İhsan Göğüş ismini hafızalarda canlı tutmak, bununla birlikte yeni neslin geçmişi ile bağ kurmalarını sağlamaktır. Bu müzenin açılışında gözetilen bir diğer amaç ise tarihi değerlere sahip çıkmak suretiyle tarih bilincinin canlı tutulması ve bunun sonucu olarak Türkiye’nin diğer illerine ve bölgelerine örnek olmasıdır.
Müzede Ali İhsan Göğüş’ün milletvekilliği görevini yürüttüğü ayrıca gazetecilik mesleğini yaptığı zamanlara ve sosyal yaşamına dair kişisel eşyaları sergilenmektedir. Müzedeki açık teşhir alanı 41 metrekare, kapalı teşhir alanı ise 70 metrekaredir. Müze binası iki katlı olup, tek bir avluya sahiptir. Binanın giriş katındaki odaların birincisinde Ali İhsan Göğüş’ün kişisel eşyalarının yanı sıra siyasi hayatını anlatan eşyaların da yer aldığı bölüm bulunmaktadır. Ali İhsan Göğüş’ün aile hayatına dair ipuçlarının, askerlik anılarının ve eşi Nezahat Alemdar’la nasıl tanıştığını konu alan fotoğraflı bilgilendirme panoları ise aynı kattaki ikinci odada yer almaktadır. Bu kattaki son odada, Ali İhsan Göğüş’ün Turizm ve Tanıtma Bakanlığı görevini yürüttüğü sürece (1964-1965) kullandıkları orijinal mobilya ve aksesuarları sergilenmektedir.
Aynı binada olmalarına rağmen müzeden bağımsız olarak faaliyet gösteren Gaziantep Araştırmaları Merkezi’nde ise Ali İhsan Göğüş’ün kendi kütüphanesinden bağışlanan kitaplar bulunmaktadır. Gaziantep Araştırma Merkezi’nin kuruluş amacı, kişilerin bu kitaplardan yararlanması suretiyle araştırmalar yürütmelerine ve kültürel açıdan kendilerini geliştirmelerine katkı sağlamaktır. Müzenin ikinci katında eşi Nezahat Hanım’a ve Kızı Zeynep Göğüş’e ait, farklı sanatçıların tabloları sergilenmektedir. Bu tablolar “Kadın Sanatçılar Özel Koleksiyonu” olarak ifade edilmektedir. Latafet Çıpa, Gönül Göle, Fügen Leman ve Suna Özkalan bu odada tabloları sergilenen sanatçılardan bazılarıdır. Üst katta konumlanan başka bir odada farklı kurum ve kuruluşlardan Ali İhsan Göğüş’e takdim edilen plaketlere, Bakanlık dönemine ait kişisel dokümanlarına ve plak koleksiyonlarına yer verilmektedir. Binanın en üst katı teras şeklinde olup, güzel manzara eşliğinde kahve yudumlamak isteyen ziyaretçiler için kafe olarak dizayn edilmiştir. Bu kısım Piyano Kafe olarak isimlendirilmektedir. Kafeye adını veren piyano Ali İhsan Göğüş’e aittir.
Referanslar
Ali İhsan Göğüş Müzesi ve Gaziantep Araştırmaları Merkezi (2019). Ali İhsan Göğüş Müzesi, https://www.aliihsangogusmuzesi.org/about.html, (Erişim tarihi: 01.07.2019); Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Ali İhsan Göğüş Müzesi, https://gaziantep.ktb.gov.tr/TR-174055/ali-ihsan-gogus-muzesi-ve-gaziantep-arastirmalari-merke-.html, (Erişim tarihi: 01.07.2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Gaziantep Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü (2016). Gaziantep, http://www.gagev.org.tr/kitaplar/2016-gaziantep-kitabipdf.pdf, (Erişim tarihi: 01.07.2019).