Akyarlar

Yerleşim Merkezi Deniz Destinasyonu

Bodrum merkeze 22 kilometre mesafede yer almaktadır. 2012 yılında Muğla’nın büyükşehir olması sonrasında mahalle statüsüne kavuşan bölge, yer aldığı beldenin en büyük koyu konumundadır. Nüfusu ise 2019 verilerine göre 4.609’dur. Bodrum Yarımadası’nın en güneyinde yer alan köy, Kos Adası ile karşı karşıya bulunmasının yanı sıra aralarında üç millik bir mesafe bulunmaktadır. Ayrıca bölgenin ön planda yer alan destinasyonlarından bir tanesi olan Turgutreis, bölgenin kuzeyinde ve Akyarlar köyüne dokuz kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Antik dönemde, Arhialla olan Akyarlar köyünün diğer bir adı ise Kefaluka ya da Kefoalonia'dır. Kefaluka kelimesi, Yunanca kökenli olup, kafa ve bas anlamına gelmektedir. Dünyadaki ilk eczanenin burada yer aldığı ve tıbbın babası unvanına sahip olan Hipokrat’ın da burada faaliyet gösterdiği bilinmektedir. 1990’lı yıllara kadar Akyarlar Köyü'nün temel geçim kaynağı balıkçılık faaliyetleri iken, 1990 yılı sonrasında çeşitli turizm faaliyetleri ile çeşitlilik kazanmaya başladı. 2000’li yıllarda gerçekleşen turizm yatırımlarına paralel olarak turizm işletmeleri de Akyarlar’da yer almaya başladı. Günümüzde destinasyonun temel gelir kaynağı turizm faaliyetleridir. Yaz sezonunda gerçekleştirilen turizm faaliyetlerinin yanı sıra kış aylarında da balıkçılık faaliyetleri yapılmaktadır. Özellikle yerli turistler tarafından tercih edilen destinasyon, sunmuş olduğu yan ürünler ile yabancı turistler tarafından da ziyaret edilmektedir. Destinasyona, havayolu ve karayolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Diğer bir alternatif ise 2003 yılında Turgutreis ’de açılmış olan marina ile denizyolu ulaşımıdır.

Akyarlar’da yer alan turistik unsurlara bakıldığında ise Türkiye’de amatör ve profesyonel sörf meraklıları için Alaçatı’dan sonra en sık tercih edilen ve sörf için uygun rüzgârların oluştuğu alanlar mevcuttur. Küçük ölçekli restoranlar ve pansiyonlar sahil şeridi boyunca konumlanmış olup, yaz dönemlerinde gezi tekneleri ile koy nüfusunda ziyaretçi artışı yaşanmaktadır. Bölgede yer alan kamp alanlarının yanı sıra su altı ekoloji çeşitliliğinin de zengin olması nedeni ile bölgede başta su altı dalışı olmak üzere rekreasyonel faaliyetler de gerçekleştirilebilmektedir. Destinasyonda bir adet mavi bayraklı plaj (Karaincir Plajı) da bulunmaktadır. Destinasyonu tercih eden turistler arasında Türkiye’nin Maldivler’i olarak adlandırılan ve Türkiye’nin en ince deniz kumuna sahip olan iki kilometre uzunluğundaki Karaincir Plajı da bu bölge sınırları içerisinde yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bodrum Belediyesi (2021). Bodrumun Tarihi, https://bodrum.bel.tr/, (Erişim tarihi: 01.01.2021); TÜRÇEV (2020). Mavi Bayrak Türkiye, http://www.mavibayrak.org.tr/tr, (Erişim tarihi: 28.12.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Güner, İ., Özdemir, Ü. ve Ertürk, M. (2000). Bodrum-Milas Yöresinde Devamlı Kır Yerleşmeleri, Doğu Coğrafya Dergisi, 6(4): 75-115; Koç, F. (2011). Turgutreis’de Turizm (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Uşak: Uşak Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.