Ağaoğlu, Bülent

Kişi Araştırmacı

(1958 - )

Baba tarafından Bulgaristan, anne tarafından da Yugoslavya göçmeni bir ailenin ikiz çocuğundan biri olarak İstanbul’un Fatih semtinde dünyaya geldi (1958). Bülent Ağaoğlu, Atikali İlkokulu’nda ve Şehremini Lisesi’nde ilk ve orta eğitimini tamamladı. Şimdiki adı Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi olan İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nin Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu (1980).

Ağaoğlu, Mete Akyol’un Hürriyet Gazetesi'nde yayımlanan yazılarını kesip biriktirerek dokümantasyon çalışmalarına ilk adımlarını attı (1974). Dr. Server Tanilli’nin ‘Uygarlık Tarihi’ dersindeki bir ödevi için 1976 yılında daktilo edindi. Bu yıldan itibaren kitaplara kapıldı. Bu süreçte yayın katalogları ile tanıştı Bu kataloglardan satın alacağı kitapları seçmeye başladı. 1978-1981 yılları arasında yurtiçinde gezilere çıkarak turizmin önemini keşfetti. Turizm İşletmeciliği alanında “Türkiye’de Turizm İşletmeciliği ve İlgili Konuları Hakkında Yayınlanmış Eserlere Dair Bibliyografya Araştırması” başlıklı tez çalışmasıyla Hacettepe Üniversitesi’nden Bilim Uzmanı derecesi aldı (1985). Tez çalışmasının künye sayısı bakımından geliştirilmiş hali “Sistematik Türkiye Turizm İşletmeciliği Bibliyografyası (1929-1984)” adıyla Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından yayımlandı (1985).

İlk kaynakça çalışmasını Edirnekapı Halk Kütüphanesi’ndeki Türkiye Bibliyografyası ve Türkiye Makaleler Bibliyografyası koleksiyonlarını tarayarak gerçekleştiren (1981) Ağaoğlu, 1984-1986 yıları arasında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun Yayın Şubesi’nde görev aldı. Haziran 1986–Ağustos 1987 dönemleri arasında da Çelik Gülersoy Vakfı İstanbul Kitaplığı’nın ilk sorumlusu olarak çalıştı. Çalışma hayatında ilk feyizlerini Temmuz 1981 tarihinde tanıştığı Çelik Gülersoy’dan aldı.

Ocak 1986’dan itibaren kaynakça çalışmalarını boyutlandırmaya yöneldi. Haziran 1988–Ocak 1989 arasında Strateji Araştırma Planlama Ltd. Şti.’nde görev yaptı. “Toplu Konut, Konut, Sermaye Piyasası, Özelleştirme ve KİT’ler” konulu bibliyografya projesini yönetti. Bu proje döneminde bibliyografyaların bilgisayar ortamında hazırlanması ile ilgili süreçleri öğrendi.

Şubat 1989’da bilgi bankacılığı idealine ulaşabilmek için kendi işini kurmaya karar verdi. Enfo Bilgi-Erişim adlı firmasını kurdu (1989). İlk projesini PİAR Araştırma Ltd. Şti. için hazırladı. PİAR’ın bütün araştırma raporlarını bilgisayar ortamında düzenledi. Daha sonra 1989 yılında İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri’ne “Tekstil Bibliyografyası” başlıklı çalışmayı hazırladı.

Ağaoğlu bibliyografya çalışmalarına ek olarak, öte yandan, İstanbul Üniversitesi Basın-Yayın Yüksekokulu’nda yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak “Bilgi Kaynakları” dersini okuttu (1988-1990). Ayrıca Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nde Enformasyon Kaynakları Müdürü olarak görev yaptı (1987-1988). Ağaoğlu’nun turizm ve ilgili alanlarında üretmiş olduğu bibliyografyaların sayısı Mart 2017 tarihi itibariyle, 71’dir.

Yararlanılan Kaynaklar

Kozak, N. (2018). Bülent Ağaoğlu: Bir “Ahir Zaman Şövalyesi”. İçinde; Kozak, M. ve Kozak, N. (Editörler), Türk Turizmine Kanat Gerenler: Öncü Turizm Eğitimci ve Araştırmacıları, Cilt-1 (ss. 47-66). Ankara: Detay Yayıncılık.