Afyonkarahisar Şehirlerarası Otobüs Terminali

Terminal, Havalimanı ve Liman Otobüs Terminali

(Afyonkarahisar, 2008 – )

Tarihin her döneminde doğu ve batı, kuzey ve güney arasında bir kavşak noktası olan Afyonkarahisar geçiş bölgesi özelliğine sahiptir. Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’ndeki Afyonkarahisar otobüs terminali, Batı Anadolu Bölgesi’nden geçişi sağlayan Afyonkarahisar toplama ve çıkış merkezi konumundadır. Afyonkarahisar otobüs terminalinin konum olarak çevre yolunun yakınında yer almaktadır. Böylelikle hem şehrin ulaşım hizmeti kesintiye uğramamakta hem de şehre gelen yolcular kolayca ulaşım sağlayabilmektedir. Şehirlerarası yolcu terminalinin Türkiye’deki ilk özel terminal olma özelliğine sahip olan Terminal, önceki terminal esnaflarının bir araya geldiği şirket tarafından inşa edildi ve aynı şirket tarafından işletilmektedir. Diğer birçok özel otobüs terminalinden farklılığı ve ilk olması özelliği sadece yönetiminin değil sahipliğinin de yap işlet olmayıp, terminaldeki esnafların ortak olduğu Afyonkarahisar Şehirlerarası Otobüs İstasyonu A.Ş.’ye ait olmasıdır.

Bir önceki otobüs terminal alanında esnafın yaşadığı sorunlar ve otobüs terminalinin şehrin merkezinde kalması ile birlikte yeni bir terminal tesisi gerekli görüldü. Bu nedenle, terminalde 14 acenta ve 19 satış ve servis biriminin işverenleri tarafından kurulan ortaklık ile yeni Afyonkarahisar Şehirlerarası ve İlçe Otobüs Terminal projesi ortaya çıktı. Terminal, 29.10.2008 tarihinde açıldı. Terminal, 42 bin metrekare üzerine kuruldu. Zeminde 6.400 metrekare olmak üzere 10 bin metrekare toplam inşaat alanı vardır. Terminalin 25 bin metrekaresi yürüyüş alanı, 15 bin metrekaresi yol ve otopark alanı, 25 bin metrekaresi ise yeşil alandır. Otogar içinde 44 adet peron, 250 özel araç kapasiteli otopark, 30 kapasiteli otobüs parkı mevcuttur. Terminalde idari personel, ulaştırma personeli ve acenta çalışanları da dâhil olmak üzere yaklaşık 285 kişi istihdam edilmektedir.

Terminal içerisinde bir adet kaptan odası, bir adet emanet odası, beş adet bankamatik, bir adet kuaför, iki adet pastane, bir adet restoran, iki adet çikolata ile şekerleme mağazası ve üretim atölye, bir adet hediyelik eşya, iki adet çay ocağı ve dört adet tuvalet yer almaktadır. İdari merkez, polis karakolu, trafik polis birimi, revir, trafik kontrol polis noktası gibi idari birimler de bulunmaktadır. Ayrıca terminalde çocuk bakım odasının yanı sıra birer adet bay bayan mescit ve abdest tesisi bulunmaktadır. Terminal günlük 10-12 bin yolcuya hizmet verebilecek kapasitededir. Terminalde günlük ortalama 350 otobüs ve 10 bin yolcu taşınmaktadır. Terminalden şehir merkezine ulaşım 24 saat toplu taşıma araçları ile sağlanmaktadır. Terminal, geniş yolcu sirkülâsyonu ve bekleme alanları ile her türlü ihtiyaç gelişimine cevap verebilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

http://aftas.com.tr, (Erişim tarihi: 10.08.2020); http://haberler.com/turkiye-nin-ozel-sektoru-ait-ilk-sehirler-arasi-3246155-haberi, (Erişim tarihi: 10.08.2020); https://www.neredennereye.com/otogar/afyonkarahisar, (Erişim tarihi: 10.08.2020).