Adıyaman Havalimanı

Terminal, Havalimanı ve Liman Havalimanı

(Adıyaman, 1998 – )

Adıyaman ve komşu illerin, bölgenin turistik ve ticari amaçla yurtiçi ve yurtdışına havayolu ile bağlantısına olanak sağlayan havalimanı, Adıyaman şehir merkezine 22 kilometre mesafededir. Başta havalimanına 15 kilometre uzaklıkta bulunan Nemrut Dağı olmak üzere 22. 05. 1998 tarihinde sivil hava ulaşımına açıldı. Açılışın ardından 28. 03. 2001 tarihinde ara verilinceye kadar sadece Ankara uçuşları yapıldı. 2005 yılında tekrar başlayan iç hat uçuşları; İstanbul, Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa havalimanlarına aktarmasız olarak haftada karşılıklı 17 sefer olarak devam etmektedir. 15.05.2015 tarihinde geçici hudut kapısının kurulmasıyla beraber başta hac ve umre uçuşları olmak üzere dış hat uçuşları da yapılabilir hale geldi. 29.01.2015 tarihinde itibaren “Yeşil Havalimanı” sertifikasına sahip olan havalimanının uluslararası uçuş kodu “ADF” olup, toplamda 23.011 metrekare brüt alana sahip, iç ve dış hat uçuşlarında ortak kullanılan terminalinde yolculara hizmet vermektedir. Havalimanı beş uçaklık park kapasitesine sahiptir. Mevcut terminal 2013 yılında açılmış olup, 18 adet check-in kontuarı ve dört adet uçağa biniş kapısı (gate) ile yıllık iki milyon yolcuya hizmet verecek kapasiteye sahiptir. Terminal içerisinde bir adet 22 metrekarelik VIP yolcu salonu ve 75 metrekarelik CIP yolcu salonu bulunmaktadır. Terminal 307 adetlik otopark kapasitesine sahiptir. Dış hatlarda iki adet gümrük kontrol ve sekiz adet pasaport kontrol bankosu yer almaktadır. Terminalde yolcu köprüleri bulunmamaktadır. Havalimanı içerisinde biri engelliler için olmak üzere toplam beş adet bilet satış noktası yer almaktadır. Havalimanından şehir merkezine; özel turizm firmasının servisleri ile araç kiralayarak ya da ticari taksiler vasıtası ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Havalimanında uçak iniş kalkış saatlerinde hizmet veren kafe- restoran, sağlık kuruluşları yer almaktadır.

Referanslar

DHMİ (2018). 2018 Faaliyet Raporu. Ankara: Devlet Hava Meydanları İşletmesi; SHGM (2018). 2018 Faaliyet Raporu, Ankara: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Cebe, A. (2016). Adıyaman İlinin Turizm Coğrafyası (Basılmamış yüksek lisans tezi). Şanlıurfa: Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.