Müze Strasburg Caddesi’nde Atatürk Lisesi’nin yanında yer almaktadır. Müze komisyonu, 01. 06. 1998 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin yıl dönümü kutlamalarına ve Atatürk’ün anma törenlerine ev sahipliği yapmak, Cumhuriyet döneminde eğitimde kaydedilen gelişmeleri belgeleri ile sunabilmek, milli kültür varlıklarını koruma alışkanlığının kazandırılması, tarih bilincinin anlışılmasına katkı sağlayabilmek amacı ile bir araya geldi. Komisyon, gerekli bilgi ve belge toplama, okulları dolaşma, koordinasyonu sağlama, ilgili kişi ve kuruluşlarla görüşme, resmi prosedürü takip etme, sergileme, konservasyon, restorasyon, envanterleme, demirbaş kaydı yapma, Osmanlıca metinleri çevirme, eserleri sergilenecek biçimde hazırlamak, seksiyonları ve vitrinleri düzenleme işlerini 04. 11. 1998 tarihine kadar tamamlayıp, müzeyi ziyarete hazır hâle getirdi. Müzede görevli komisyon üyeleri yukarıda sözü edilen çalışmaların yanı sıra, depodaki eserlerin etüt edilmesi, envanterleme çalışmalarının yapılması, Osmanlıca metinlerin çevirilerinin gerçekleşmesi, davet edilen öğrenci gruplarına Eğitim Müzesi’ni tanıtan bir program sunulması gibi faaliyetleri yürütmektedir.
Müze binasının yer aldığı Ankara Atatürk Lisesi, 1886 yılında eğitime başladı ve 1940 yılına kadar Taş Mektep ismini taşıdı. Günümüzde, okul müdür lojmanı ve bir dönem revir olarak kullanılan mekanlar restore edilerek eğitim müzesine dönüştürüldü. Müzenin dört ana sergi salonu bulunmaktadır. Bu salonlarda, eğitimin tarihçesi ve gelişimini belgeleyen eserler ahşap vitrinlerde sergilenmektedir. Atatürk’ün hediye ettiği sancak, Harf Devrimi konulu tablo, Hasanoğlan Köy Enstitüsü müzik derslerinde kullanılan iki piyano, gazla çalışan slayt makinesi, 1930 ve 1940 yılları arasında laboratuar çalışmalarında kullanılan aletler müzenin özgün eserlerindendir. Ayrıca, çeşitli okullardan derlenen eserler arasında Osmanlıca ve Türkçe bülten ve dergiler, derslerde kullanılan kamera, teyp, fotoğraf, dikiş ve örgü makineleri, iletişim araçları da bulunmaktadır. 1930 ve1940 yıllarının temsili olarak bir sınıf oluşturuldu. Bu sınıfta kara tahta, öğretmen kürsüsü ve kitaplık ile okul yıllarını anımsatan ve yaşatan bir ortam oluşturuldu. Dört yüzü aşkın eğitim araç ve gereçleri, yazılı dokümanları ve kitaplarıyla eğitimin tarihçesini ziyaretçilerine sunan müze, özellikle okullara yönelik programlarıyla yaşayan müze anlayışını sergilemektedir.
Referanslar
Ankara Kalkınma Ajansı (2016). Ankara Müzeleri (İkinci baskı). Ankara: Artı5 Medya Tanıtım.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Koçak, N. (2006). M. E. B. 75. yıl Cumhuriyet Eğitim Müzesi ve eğitim potansiyeli (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.