Turizm Endüstrisini Teşvik Kanunu

Kamu Kurumu Hukuki Alanına Giren Konular Basın-Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü Yasa

6086 sayılı Turizm Endüstrisini Teşvik Kanunu, 13.05.1653 tarihinde kabul edilerek, 23.05.1953 tarih ve 8414 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasal düzenlemenin birinci maddesinde turizm müesseseleri ile ilgili olarak; “Bu kanunun ikinci maddesi gereğince tâyin olunan vasıfları taşıyan oteller, pansiyonlar, gazino ve lokantalar, plajlar, kamplar, eğlence yerleri, spor ve avcılık tesisleri, kaplıcalar, istirahat ve tedavi müesseseleri ve bu sayılanlara mümasil tesislerden, mevcut veya yeniden kurulacak olanlar bu kanunun tatbikinde Turizm müessesesi” sayılırlar denilmektedir.

Turizm Endüstrisini Teşvik Kanunu, dönemine göre oldukça ileri kararları olan bir yasal düzenlemedir. Bu yasa ile kez Turizm işletmesi, Turizm İşletme Belgesi, Turizm Fonu, Merkez Turizm Komisyonu gibi kavramlar ve kurumlar getirmektedir. Yine bu yasada ilk kez turizm işletmelerinin belgelerinin verilmesi, denetlenmesi ve gerektiği durumlarda iptal edilmesi ile ilgili düzenlemeler bulunmaktadır. Bu kanunun yer verdiği Merkez Turizm Komisyonu, hem o yıllarda hem de sonraki yıllarda örneğine pek rastlanmayan bir karar birimidir. Üyelerinin bir kısmının Turizm Danışma Kurulu toplantılarında seçimle atandığı, kalanların da turizmle ilgili bakanlıklardan oluştuğu bu Merkez, turizm yatırımlarının teşviki, belge alınması, belgelerin denetimi ve iptali gibi pek çok konuda karar verici mercidir. Yasayla Türkiye’de ilk kez turizm yatırımlarının teşviki ile ilgili düzenlemeler getirildi.

6086 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu, zaman içinde bazı değişikler geçirse de 1982 yılında kabul edilen 2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’na kadar yürürlükte kaldı.

Yararlanılan Kaynaklar

Resmi Gazete (Tarih. 22. 05. 1953, Sayı: 8414).