Destinasyon Memnuniyeti

Kavram

Memnuniyet, genel olarak bir şeyden elde edilenler ile beklentiler arasındaki pozitif farktır. Başka bir ifade ile memnuniyet, elde edilenlerin beklentilerden daha fazla olmasıdır. Şöyle ki, beklentilerden daha fazlası elde edildiğinde memnuniyet, elde edilenlerin beklentileri karşılamadığı durumlarda ise memnuniyetsizlik ortaya çıkmaktadır. Müşteri açısından bakıldığında, satın alınan üründen (mal ve/veya hizmet) elde edilenlerin, satın alma davranışı öncesindeki beklentilerden daha fazla olması durumunda ortaya çıkan kavrama müşteri memnuniyeti denilmektedir. Destinasyonların müşterileri, ziyaretçilerdir. Bu ziyaretçiler açısından müşteri memnuniyeti incelendiğine destinasyon memnuniyeti kavramı ortaya çıkmaktadır.

Turizm ürünü, pazarlama alanında yaygın olarak kullanılan ticari ürünlerden farklılık arz etmektedir. Turizm ürünü, ziyaretçinin ziyareti süresince satın aldığı ürünlerin ve deneyimlerin toplamıdır. Ürün, ilgili destinasyonun sahip olduğu tüm turizm kaynaklarını ve bu kaynaklara ulaşabilme imkânı sunan tüm hizmetleri kapsamaktadır. Bir destinasyon çok sayıda ürünün bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Destinasyon memnuniyeti de ziyaretçinin, destinasyonun sahip olduğu tüm ürünlerden elde ettiklerinin beklentilerini aşması durumunda ortaya çıkacaktır. Ziyaretçi, bir destinasyonda ulaşım, konaklama, yeme-içme, eğlence gibi birçok ihtiyacını bir arada karşılamak istemektedir. Tüm bu ihtiyaçların her biri için bir beklentiye sahip olan ziyaretçinin, bu beklentilerini karşılama seviyesinin ortalaması destinasyondan memnuniyet derecesini ortaya çıkaracaktır. Çok sayıda ürünün sunulduğu destinasyonlarda, tüm ürünler için ayrı ayrı kalitenin arttırılması, destinasyon memnuniyetini arttıracaktır.

Yararlanılan Kaynaklar

Güzel, Ö. (2010). Turistik Ürün Çeşitlendirmesi Kapsamında Yeni Bir Dinamik: İnanç Turizmi, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 2 (2): 87-100; Hacıoğlu, N. (2008). Turizm Pazarlaması. İstanbul: Nobel Yayıncılık; Usta, Ö. (2001). Genel Turizm. İzmir: Anadolu Matbaacılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Umur, M. ve Eren, D. (2016). Destinasyon İmajı ve Destinasyon Kişiliğinin, Ziyaretçi Memnuniyeti ve Geleceğe Yönelik Ziyaretçi Davranışı Üzerine Etkisi: Kapadokya Örneği, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6 (1): 271-294.