Destinasyon Sadakati

Kavram

Destinasyon sadakati, bir nesne ile birey arasında kurulup kurulamayacağı felsefi açıdan tartışılan sadakat bağının; hedef turizm bölgesi/varılacak yer anlamlarında kullanılan ve sadece üzerine basılan toprağı değil, üzerindeki halkı, olanakları ve diğer tüm ögeleriyle canlı bir bütünü tanımlayan destinasyon terimiyle ilişkilendirilmesi sonucunda geliştirilmiş bir kavramdır. Destinasyon sadakati kavramı turistler açısından, birden çok kez gidilen turistik bölge hakkında potansiyel turistlere hitap eden olumlu söylemleri; destinasyon yöneticileri açısından, bölgenin özelliklerine dayalı planlama stratejileri ve propagandaları; alan araştırmacıları açısından ise turistlerin tekrar seçim kararlarına etki eden faktörleri ifade eder.

Turistler için, profilleri, köken ve kültürel kimlikleri, seyahat ve konaklama tipleri ile tercih ettikleri turistik aktivite çeşitleri, destinasyon sadakat durumuna doğrudan etki eden temel faktörlerdir. Bu faktörler, kişisel tercihlere ve kültürel değerlere tam uygunluk gösteren seyahat bölgelerinin, turist topluluklarının destinasyon sınırlarını kesin çizgilerle belirleyemeyebilir. Ancak köken ve kültürel değerlerinin benzerini ya da farklısını arayan, ortak demografik özelliklere sahip ve turistik aktivitelerden beklentilerinin ne olduğunu bilen geniş bir turist popülasyonu için, destinasyon sadakat düzeylerini belirleyici niteliktedir. Destinasyon yöneticileri için, kısa mesafe seyahatlerin tanıtımlarını yapmak, ileri yaştaki turist profiline uygun ürün ve hizmetler ile ikinci yerleşim bölgesi ya da yazlık ev olanakları sunmak; yüksek destinasyon sadakati sağladığı tespit edilen çalışmalardır.

Tüm bu çalışmalara ek olarak, gastronomi, müzik vb. yöresellik kavramıyla ilişkilendirilen ve destinasyonlara özgünlük katan disiplinlerin ön planda tutulması gibi, turist tatminini arttırmaya yönelik girişimler de destinasyon sadakatini olumlu yönde etkiler. Küreselleşmenin ve ulaşım teknolojilerinin hızla gelişmesi sayesinde, turistlerin seçebileceği destinasyon sayısı ve çeşidi artmıştır. Bu nedenle günümüzde destinasyon sadakatinin tanımı ve düzeyi; destinasyon yönetimi için, destinasyon farkındalığı, destinasyon imajı, turist memnuniyeti ve turist motivasyonu kavramları ile ilişkilendirilir. Ayrıca turistlere sunulacak hizmet ve ürünlerin standartlaştırılmasını bir pazarlama aracı olarak kullanma kabiliyetine, turistler için ise sağlanacak faydanın bilinilirliğine hissedilen ihtiyaca göre değişkenlik gösterir.

Yararlanılan Kaynaklar

Ağcakaya, H. ve Şahbaz, P. R. (2019). Destinasyon İmajının Destinasyon Sadakati Üzerine Etkisi: Bir Alan Araştırması, Yönetim, Ekonomi ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi: 1-17; Dwyer, L., Tomljenovic, R. ve Corak, S. (2017). Evolution of Destination Planning and Strategy. Cham: Palgrave Macmillan; Fesenmaier, R. D. ve Xiang, Z. (2017). Design Science in Tourism. Cham: Springer; Jones, E. ve Haven-Tang, C. (2005). Tourism SME’s, Service Quality and Destination Competitiveness. Oxfordshire: CABI Publishing; Şengül, S. ve Türkay, O. (2018). Yöresel Mutfak Marka Değeri Algısının Destinasyon Farkındalığı ve Destinasyon Sadakati Üzerindeki Etkisi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi: 223-235.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Artal-Tur, A. ve Sanchez-Casado, N. (2019). Exploring Tourist Satisfaction and Destination Loyalty. İçinde; N. Kozak ve M. Kozak (Editörler), Tourist Destination Management (ss. 75-99). Cham: Springer.