Destinasyon Algısı

Kavram

Destinasyonlar, tüketiciler için, birbiriyle entegre edilmiş birçok deneyim vaat eden turizm ürünlerinin bir araya gelmesini ifade eder. Bununla birlikte genel olarak düşünüldüğünde kişilerin turizm ürünü satın alma süreçlerinde büyük etkisi olan destinasyon imajı; turistlerin belirli bir destinasyonla ilgili sahip oldukları duygular, bilgiler ve izlenimlerdir. Başka bir deyişle, destinasyon imajı, o yerin ziyaret edilmesindeki en önemli faktörlerden biri durumundadır. Destinasyon algısı ise, belirli bir destinasyonla ilgili inançları ve sahip olunan bilgiyi ifade etmektedir.

Algı, kişilerin çevrelerindeki uyaranlardan edindikleri bilgilerin tanımlanması, organize edilmesi, analiz edilmesi ve yorumlanmasını içeren bir süreçler bütünüdür. Algıyı; bilgi kaynaklarının sayısı, türü, turistin yaşı ve eğitim durumu etkilemektedir. Bunun sonucunda da duyusal değerlendirmeye bağlı olarak ya da doğrudan destinasyon imajının tümü etkilenir.

Destinasyon imajı, destinasyon algısı kavramı ile büyük benzerlik gösteren bir kavramdır. Her ikisinin turist nazarındaki oluşumunda, ülkelerin sahip oldukları turizm politikaları ve tanıtım faaliyetleri oldukça etkilidir. Destinasyonların sahip oldukları çekicilikler (doğal güzellikler, yapay çekicilikler, olanaklar, tarih, kültür, sanat, vb.) ancak ziyaret edildikten sonra deneyimlenerek elde edilecek bilgilerdir. Ülke adına yapılan/yapılacak olan tanıtım çalışmaları ile ziyaret öncesinde o destinasyona ait çekiciliklerle ilgili, turistlerde, bu destinasyonun algısı oluşturulur.

Destinasyon algısı, destinasyon imajının bir parçası olarak görülebilir. Belirli bir destinasyona ait bilgiler, düşünceler, destinasyon algıları o destinasyonun imajını oluşturur. Turistlerin zihinlerinde oluştuktan sonra karar verme süreçlerini etkileyen destinasyon algısı, destinasyonun ziyaret edilmesinden sonra da zihinlerde oluşan destinasyon imajı ile, tekrar ziyaret etme niyetlerini belirlemeye yardımcı olacaktır.

Bir halkla ilişkiler faaliyeti olarak yürütülebilecek tanıtım çalışmaları ile, destinasyon hakkında oluşan negatif algılar, olumlu bir destinasyon algısıyla yer değiştirebileceği gibi, var olan olumlu algıların da derecesi artırılabilir. Destinasyonu ziyaret etme kararı, öncelikle o destinasyonun nasıl algılandığı ve akabinde destinasyon imajı ile doğru orantılıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Albayrak, A. ve Özkul, E. (2013). Y Kuşağı Turistlerin Destinasyon İmaj Algıları Üzerine Bir Araştırma, Electronic Turkish Studies, 8 (6): 15-31; Baloglu, S. ve McCleary, K. W. (1999). A Model of Destination Image Formation, Annals of Tourism Research, 26 (4): 868-897; Buhalis, D. (2000). Marketing The Competitive Destination of The Future, Tourism Management, 21 (1): 97-116; Malkoç, G. (2012). Bilişsel Psikoloji. İçinde; Z. Cemalcılar (Editör) Psikoloji. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1649.