Zorunlu Seyahat Sigortası

Kavram Sigortacılık

İkinci Dünya Savaşı sonrası gerçekleşen teknolojik gelişmelerle birlikte, turizm endüstrisi önemli bir ivme kazandı. Özellikle seyahat sektöründeki gelişmeler, reklam ve tanıtım gibi ekonomik büyümeyle paralel olarak artan boş zaman, turizm faaliyetlerine katılan kişi sayısında da önemli bir artışa sebep oldu. Seyahat hareketlerinde meydana gelen bu hızlı gelişmeler nedeniyle, seyahatler esnasında yaşanan olumsuz durumlarda da artışlar meydana geldiği bilinmektedir. Tam bu noktada seyahat süresi sonuna kadar meydana gelen her türlü mağduriyeti giderebilmek adına, günümüzde yapılması zorunlu hâle getirilmiş seyahat sigortası, seyahatlerdeki güvensizlikleri önemli oranda azaltıcı bir rolü üstlenmektedir.

Önceleri zorunlu olmasa da günümüzde 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nda 2006 yılında yapılan değişiklikle birlikte zorunlu seyahat sigortası halini aldı. Zorunlu seyahat sigortası; “Düzenlenen paket tur kapsamında, hizmeti satın alan acenta müşterisine taahhüt edilen mal ve hizmetlerin ilgili acentanın iflas etmesi de dâhil olmak üzere herhangi bir sebeple verilmemesi veya taahhüt edilen şekilde verilmemesinden dolayı kaynaklanabilecek her türlü zararı garanti altına alan ve yapılması zorunlu olan sigorta türü” olarak tanımlanmaktadır.

Paket tur süresince geçerliliği olan zorunlu seyahat sigortası sebebiyle, sigortacının sorumluluğunun en az bir paket tur bedeli kadar olması gerekmektedir. Ayrıca günümüzde seyahat acentalarının paket tur düzenlemeleri için istenen belgelerin başında bu zorunlu sigorta poliçeleri de mevcuttur. Bir seyahat işletmesi paket tur esnasında herhangi bir kontrolde zorunlu seyahat sigorta poliçelerinin birer nüshalarını bulundurmak ve ispatlamak mecburiyetindedir. Aksi takdirde para cezası ve işletme ruhsatı iptali vb. cezalar söz konusu olabilmektedir. Öte yandan zorunlu seyahat sigortası sadece acentanın iflası, ayıplı ve eksik hizmetini poliçe kapsamına almaktadır. Ayrıca arzu eden müşteriler ek bir ücret karşılığında ve zorunlu tutulmadan sigorta kapsamını genişletebilmektedirler. Bunlar tıbbi tedavi, bagaj kaybı, tur iptali, vize sorunları gibi birçok problemi kapsayacak nitelikte olabilmektedir.

Seyahat sigortası tarihine bakıldığında ise, son 50 yıldan bu yana popüler hâle geldiğinden dolayı modern bir sigorta tipi olarak düşünülmektedir. Oysa ki seyahat sigortası 150 yıl öncesinden bu yana hayatımızda var olan bir sigorta çeşididir. O zamanlar seyyahları hastalıklardan, seyahat iptali, kaçırılma, terör eylemleri ve diğer seyahat tehlikelerinden koruyan seyahat sigortasının kapsamı günümüzde önemli ölçüde değişti. İlk seyahat sigorta şirketi James Batterson tarafından 1864 yılında kuruldu. O zamanlar seyahat edebilecek kişi sayısı az olduğundan, sigorta hizmetinden de üst ve orta sınıf tabakasına mensup olan kişiler yüksek miktar paralar karşılığında yararlanmaktaydı.

Referanslar

Erdağ, A. (2003). Türkiye’de Potansiyel Zorunlu Sigorta Alanları, Zorunlu Seyahat Sigortası, Reasürör Dergisi, 49: 24-38; Mesleki Yeterlilik Kurumu (2011). Seyahat Acentası Satış Görevlisi. Resmi Gazete (Tarih: 9. 08. 2011, Sayı 28020; Özdemir, B.G. (2011). Paket Tur Sözleşmesinde Taraflar ve Tarafların Borçları ve Hakları, Sosyal Bilimler Dergisi, 2: 68-74; Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu (1972). Resmi Gazete (Tarih: 28. 09, 172)Sayı 1618); Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Yönetmeliği, Resmi Gazete Tarih ve No: 05.10.2007 – 26664, Değişiklik: 19.03.2010 - 27526; Syratt, G. ve Archer, J. (2003). Manuel of Travel Agency Practice. Oxford: Elsevier Butterworth-Heinemann.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu (1972). Cumhurbaşkanlığı Resmi Gazete. Sayı 1618. 28. 09. 1972 ve/veya 1618 Sayılı Yasaya Bağlı Çıkarılan Seyahat Acentaları Yönetmeliği.