Seyahat Sigortası

Kavram Ekonomi Sigortacılık İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Seyahat sağlık sigortası olarak da anılan seyahat sigortası, seyahate başlandığı andan itibaren seyahatin bitiş tarihine kadar yolculuk sırasında önceki durumlara bağlı olmadan, kaza sonucu veya aniden ortaya çıkan hastalık, yaralanma, ölüm gibi durumlarda acil ve gerekli müdahalelerin yapılması ve karşılanmasını kapsayan bir sigorta türüdür. Seyahat sigortasının temel türleri seyahat iptali veya yarıda kesilmesi, bagaj ve kişisel eşya güvenliği, hastalık masrafları, kaza sonucu ölüm veya uçak kazasını kapsamaktadır. Kayıp pasaportların yerine yenisinin sağlanması, nakit çekim asistanlığı, iptal edilen uçuşların yeniden rezervasyonu gibi 7/24 acil hizmetler de seyahat sigortası kapsamındadır.

Seyahat sigortaları politikası çerçevesinde başka tedarikçilerden yararlanarak veya başka yöntemler kullanılarak maliyetlerin karşılanması mümkün olabilmektedir. Avustralya’da yapılan bir araştırmada, seyahat sigortasından talep edilen teminatlar arasında sağlık-hastane, diş, göz, kayıp ve çalıntı durumları gösterilmektedir. Dolayısıyla seyahat sigortasının kapsamı; talep edilen teminat miktarına, talep edilen süreye, gidilecek ülkeye, talep eden kişinin sosyo-ekonomik düzeyine (öğrenci), sayısına (bireysel, grup), teklif veren sigorta firmasının belirlediği antlaşma şartları gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.

Modern anlamda ilk seyahat sigortası firması olan Travelers Insurance Company, 01. 04. 1864 tarihinde James Batterson tarafından kuruldu. Firmanın sunduğu teminat seyahat edenleri demiryolu veya buharlı gemi ile seyahat ederken hayatını kaybetme veya yaralanmaya karşı güvence altına almak amaçlıydı. Bunun öncesinde ise Çinli ve Babilli tüccarlar tarafından yüklerini garanti altına almak amacıyla seyahat sigortasının ilk türlerinin kullanıldığı belirtilmektedir.

Seyahat sırasında karşılaşılan doğal afet (deprem, sel gibi), terör olayları, savaşlar, nükleer-biyolojik-kimyasal saldırılar ve bunun gibi hizmet sağlayıcı dışından kaynaklanan durumlarda karşılaşılan zararlar bu sigortanın kapsamı dışında kalmaktadır. Ayrıca kişinin önceden varlığı saptanmış olan bir rahatsızlığının ortaya çıkardığı durumlar, genetik sebepler, ruh ve sinir hastalıkları ile kişinin hatasından kaynaklanan durumlar da kapsam dışındadır. Kişi, doğal afetlerde başka yaralılara yardım etmek dışında bilerek kendi canını tehlikeye sokan davranışlarda bulunduğunda; tatil sırasında tehlikeli sporlar veya yaralanma veya hayati riski bulunan kayak dahil tehlikeli rekreatif aktivitelerde bulunduğu takdirde bunlar da antlaşmada aksi belirtilmediği sürece kapsam dışındadır.

Riskli bölgelere (aktif savaş veya doğal afet bölgesi) yapılan seyahatlerde veya destinasyonda sunulan riskli turizm ürünlerinin (uyuşturucu, kumar, seks) bilerek ve isteyerek tüketildiğinde ortaya çıkabilecek hastalık ve yaralanma ya da ölüm gibi sonuçlar ortaya çıkacak olursa bunlar da sigorta kapsamı dışında kalmaktadır. Ayrıca sağlık durumu ileri derecede riskli olan veya belli yaş sınırının üzerinde olan kişiler de duruma göre seyahat sağlık sigortası kapsamı dışında kalabilmektedir. Bu kişilerin ikili antlaşmaların bulunduğu ülkelere gitmeleri tavsiye edilmektedir.

Yurtdışına seyahate çıkmadan önce bazı riskleri azaltmak veya önlemek açısından örneğin salgın hastalık riski olan bir destinasyona gitmeden önce gerekli aşıların yaptırılması çözüm önerileri arasında yer almaktadır. Bazı ülkeler turistlerden giriş yapabilmeleri için istenen aşıların yapıldığının belgelenmesini de talep etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Folger, J. (29. 04. 2015) Is My Health Insurance Good Abroad? https://www.investopedia.com/articles/personal-finance/042915/my-health-insurance-good-abroad.asp, (Erişim tarihi: 25.07.2019); Kagan, J. (23. 03. 2018). Travel Insurance, https://www.investopedia.com/terms/t/travel-insurance.asp, (Erişim tarihi: 25.07.2019); Leggat, P.A., Carne, J. ve Kedjarune, U. (1999). Travel Insurance and Health, Journal of Travel Medicine, 6(4): 243-248; Leggat, P.A. ve Leggat, F.W. (2002). Travel Insurance Claims Made by Travelers from Australia, Journal of Travel Medicine, (9): 59-65; Tysdal, D. (2009, October 4). History of Travel Insurance, https://www.travelinsurancereview.net/2009/10/04/history-of-travel-insurance, (Erişim tarihi: 26.07.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Seyahat Sigortası Terimleri: Travel Insurance Glossary, https://www.travelinsurance.com/travel-insurance-glossary/, (Erişim tarihi: 25.07.2019); SigortamNet, https://www.sigortam.net/seyahat-sigortasi/, (Erişim tarihi: 25.07.2019); Türkiye Sigorta Birliği: Seyahat Sağlık Sigortası Genel Şartları, https://www.tsb.org.tr/seyahat-saglik-sigortasi.aspx?pageID=516, (Erişim tarihi: 25.07.2019); Tysdal, D. (2010, 01 Eylül); What are the Benefits of Travel Insurance? https://www.travelinsurancereview.net/2010/09/01/what-are-the-benefits-of-travel-insurance/, (Erişim tarihi: 25.07.2019); Verhoef, P.C. ve Donkers, B. (2001). Predicting Customer Potential Value an Application in the Insurance Industry, Decision Support Systems, (32): 189-199; What is Travel Medical Insurance?, https://www.worldtrips.com/insurance-101/what-is-travel-medical-insurance, (Erişim tarihi: 25.07.2019).