Zorunlu Bekleyiş
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Yolculuklar planlanırken, bu yolculukların süresi, başlangıç, varış saatleri ve rotalar çok az bir esneklik payı ile belirlenmekte ve muhataplara bu şekilde bilgi verilmektedir. Bu konularda çok az değişiklik payı olmasının yanında, özellikle havayolu şirketleri uçuş sürelerini düzenlerken birtakım faktörleri göz önünde bulundurmaktadır. Uzun mesafeli yolculuklarda ortaya çıkabilecek risklerin önlenmesi amacıyla farklı sürelerde molalara ihtiyaç duyulabilmektedir. Uçuşlar arasında bir bağlantı anlamına gelen bu layover’lar, mola yerlerine bağlı olarak kısa veya uzun süreli olabilmektedir. Ülke içi uçuşlarda 30 dakika ile dört saat arasında değişebilen bu kısa bekleyişler, uluslararası uçuşlarda 24 saati bulabilmektedir.
Uzun mesafeli yolculukların kritik bir özelliği olan layover’lar yorgunluk yönetimi açısından ele alındıklarında, sağladıkları avantajlar nedeniyle özellikle uçuş ekibi açısından önem taşımaktadır. Verilen bu kısa mola, pilotlara zorlu görev sürelerinin etkisinden kurtulma ve toparlanma fırsatı sunmaktadır. İyi bir uyku uyumak ve diğer uçuşa başlamadan önce dinlenme fırsatı veren layoverlar, uçuş ekibi tarafından özellikle tercih edilebilmektedir. Mola verilen yerin istenen, arzu edilir bir yer olması durumunda da layover süresinin uzatılmasını bile isteyebilmektedirler. Ayrıca yolculuklarda gecikme yaşanması durumunda, söz konusu yolculuğun sonu ile diğer yolculuğun başlangıcı arasında tampon görevi görerek, sonraki uçuş hizmetinin geç başlamasını önleyebilecektir. Bununla birlikte, kesintisiz seyahat programları ile kıyaslandığında, layover’lar yolcu bakış açısından, birtakım dezavantajlar taşımaktadırlar. Zorunlu bekleme süresi olarak da ifade edilebilen layover’larda yolcular bekleme süresi boyunca daha fazla para harcamakta, kalacak yer sıkıntısı çekmektedir. Bu nedenle layover süresi, yolcunun muhtemel satın alma kararını ve bir havayolunun uçuş tarifesi kararını etkileyebilir. Uçuşlarda layover süresi arttıkça bilet fiyatlarının düşmesi beklenir. Hem yolcu hem taşıyıcı perspektifi dikkate alınacak olursa, layover süresinin, yolcunun muhtemel satın alma kararını ve bir havayolu şirketinin uçuş tarifesi kararını etkileyen önemli bir unsur olduğu açıktır.
Referanslar
Lamond, N., Petrilli, R. M., Dawson, D. ve Roach, G.D. (2006). Do Short International Layovers Allow Sufficient Opportunity for Pilots to Recover?, Chronobiology International, 23(6): 1285-1294, DOI: 10.1080/07420520601062387; O’Connor, D. (2015). Alternatives To The Use of Herıtage Squares for Bus Layover in Dublın City Centre, Proceedings of the Irish Transport Research Network, Galway; Roach, G.D., Petrilli, R.M.A., Dawson, D. ve Lamond, N. (2012) Impact of Layover Length on Sleep, Subjective Fatigue Levels, and Sustained Attention of Long-Haul Airline Pilots, Chronobiology International, 29 (5): 580-586.