-
2019
Merkez Çınartepe Mahallesi’ne bağlı, Bülent Ecevit Caddesi’nde, 33 pafta, 129 ada ve 55 parselde bulunan Zonguldak Maden Müzesi, Zonguldak Valiliğinin teklifi ve Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 29.08.2006 tarih ve 38314 sayılı yazılarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına tahsis edilen 6.932,79 metrekarelik alan üzerinde inşa edilmiş olup, 09.12.2016 tarihinde hizmete açıldı. Müze binasının bahçe kısmında, önceden Zonguldak limanında bulunan ancak müzenin tamamlanmasıyla birlikte buraya taşınan, Zonguldak’ta madenlerde yaşamını yitiren madencilerin isimlerinin yer aldığı Maden Şehitleri Anıtı yer almaktadır. Müze binasının yanında 1890 yılında açılan ve 1937 yılına kadar üretim yapıldıktan sonra maden işçilerinin eğitimi için kullanılan, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı’na ait Eğitim Ocağı ile müze ve eğitim ocağı personelince kullanılan atölye bulunmaktadır. Bu ocağı görmek isteyen ziyaretçiler uzman personel eşliğinde ocağı gezebilmektedir.
Ücretsiz olarak gezilebilen müze, üç kattan oluşmaktadır. Birinci katta 10 dakikalık Zonguldak’ın endüstriyel kültür mirasını içeren tanıtım filminin gösterildiği toplantı salonu, genel olarak kömür ve madenciliğin ana tema olarak dekorasyonda kullanıldığı fuaye, idari odalar ve depolar bulunmaktadır. Bir tünel girişi ile müzenin ilk katında yer alan salonda Zonguldak’ta kömürün çıkarılmasından günümüze kadar geçen sürede Zonguldak’ın sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimine dair bilgiler, maden ocağında duvarın patlatılmasını konu alan bir simülasyon, ocakta işçilerin nasıl çalıştığını gösteren film, balmumundan yapılan üç madenci heykeli ve çeşitli materyaller yer almaktadır. Endüstri kültürünü ve kentin hüzün içermesinin nedenlerini tanıtan bu salonda adeta tarihe yolculuk yapılmaktadır. Merdivenle çıkılan ikinci katta, 1840 yılından beri kömür çıkarmada kullanılmış araç gereçler, madencilerin kullandığı eşyalar, sağlık ve iş güvenliği ile ilgili çeşitli ekipmanlar, topografya ile ilgili malzemeler ve eğitim kitapları sergilenmektedir. Müzenin üçüncü katında kömür fosilleri, koktan yapılan ürünler, harita ve resimler yer almakta ve kömürün oluşumuna dair bilgiler sunulmaktadır.
Referanslar
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (2017). Kömüre Giden Demiryolu “Bir Zonguldak Güzellemesi”. Ankara: Akare Araştırma Propaganda Reklam Ltd. Şti.; Kültür ve Turizm Bakanlığı (2019) Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Zonguldak Maden Müzesi, https://zonguldak.ktb.gov.tr/TR-186810/zonguldak-maden-muzesi.html, (Erişim tarihi: 02.12.2019).