Ziraat Bankası Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Ulus, Ankara, 1981 - )

Ankara’nın Ulus semtinde bulunan Ziraat Bankası Müzesi, 1926-1929 yılları arasında İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından yapıldı. Müze binası, Birinci Ulusal Mimarlık dönemi yapılarından biridir ve tarihi Genel Müdürlük binasının Şeref Salonu’nda bulunmaktadır. Cumhuriyetin ilanından itibaren hemen her aşamasına tanık olmuş Ziraat Bankası’nın geçmişinin sergilendiği müze, Türkiye’de açılan ilk bankacılık müzesidir.

Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir bilgi kaynağı olarak kabul edilen Ziraat Bankası Müzesi, 20. 11. 1981 tarihinde dönemin Danışma Meclisi Başkanı Sadi Irmak tarafından açıldı. Başlangıcından günümüze Türkiye bankacılık sisteminin ticari, ekonomik, siyasi, kültürel, sanatsal, eğitsel değişimini ve geçmişten bugüne gelişimini gözler önüne serme özelliğine sahip olan müzesi bu özellikleri içeren ve bankacılık sisteminde kullanılan çok sayıda nesneyi sergilemektedir.

Müze, Osmanlı’dan Devralınan Miras, Cumhuriyette Ziraat Bankası Bölümü, Kurumsal Kimlik Bölümü, Ana Kasa Dairesi, Dijital Vitrin Bölümü, Ziraat Bankası Koleksiyonu, Radyo Odası, Ayın Olayları, Kurumsal İletişim ve Mimari Odası, Çocuk Etkinlik Alanı, Ziraat Kuleleri, Kiralık Kasalar Bölümü ve Ödüller Bölümü isimli sergi salonlarından oluşmaktadır.

Müzede sergilenen nesneler arasında Memleket Sandığı öne çıkmaktadır. Türk bankacılığında ilk kez 1863 yılında oluşturulan orijinal Memleket Sandığı'nın yanı sıra; 100 yaşını aşan yevmiye defterleri, günümüzde artık kullanılmayan altın alım ve satım kayıt defterleri, Kinin tevzi ve satışına ait defterler, Genel Müdürlük ve şubelerde kullanılan hesap ve yazı makineleri ile kristal hokka takımları, telefonlar, altın ve mektup terazileri, bekçi kontrol saatleri, yazı banka kapı levhaları ile çeşitli kurum ve kuruluşların Bankaya bağışladığı madalyon ve berat örnekleri, banka mühür örnekleri, 60-70 yıllık haberleşme kopya defterleri, tasarruf hesabı cüzdan örnekleri, fiş ve makbuz dipkoçanlarından örnekler, eski yazı ile yazılmış çekler, kasa esas defterleri, tarihi nitelikteki teftiş defterleri ve raporlar gibi önemli belgeler yer almaktadır. Müzede sergilenen nesneler arasında 1929 yılında Genel Müdürlük binasının açılışında kullanılan altın orak ve tepsi de yer almaktadır.

Ziraat Bankası’nın temel kuruluş amacını yansıtan Türk resim sanatından özgün eserlerin de yer aldığı müzede, Cumhuriyet dönemi ressamlarına ait değerli eserler de bulunmaktadır. Bu eserler arasında Genel Müdürlük binası için özel olarak yaptırılan, İbrahim Çallı’ya ait Harman (1928) ve Namık İsmail’e ait Gazi Mustafa Kemal Çiftçiler Arasında (1929) adlı yağlı boya tablolar da müze koleksiyonunda öne çıkan örneklerdir.

Yararlanılan Kaynaklar

Köklü Geçmişimizin Sergilendiği, Türkiye’nin İlk Bankacılık Müzesi: Ziraat Bankası Müzesi. https://www.ziraatbank.com.tr/tr/bankamiz/kultur-sanat/ziraat-bankasi-muzesi, (Erişim tarihi: 12.07.2019)

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Ziraat Bankası Müzesi. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/ankara/gezilecekyer/tc-zraat-bankasi-muzes, (Erişim tarihi: 01.07.2019).