Zincir Tur

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Zincir turların süresi bir hafta ile 10 gün arasında değişmekte olup, daha uzun süreli olarak da düzenlenmektedir. Genellikle kültürel çekicilikleri görme, gezme ve öğrenme amaçlı turlar olsa da bazı durumlarda turun belirli bir süresi dinlenmeye yönelik de ayrılabilmektedir. Farklı kültürel çekiciliklerin bulunduğu birden fazla şehri gezmeye yönelik olan zincir turlar, Uzakdoğu ve Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de çok yaygındır. Bu tür turlarda en çok tercih edilen şehirler, başkentler ve tarihi değere sahip olan şehirlerdir. Örneğin; Fransa’da Paris, Lyon, Nice ve Marsilya; İtalya’da Milano, Venedik, Floransa ve Roma gibi. Türkiye’de ise İstanbul, İzmir, Denizli, Konya ve Nevşehir gibi şehirleri kapsayan zincir turlar yaygındır. Birden fazla ülkeyi kapsayan zincir turlarda en önemli fark, tur boyunca gezilen destinasyonların arasında sınır geçişlerinin yapılmasıdır. Zincir turlarda destinasyonların ulaşılabilirliğine ve turist memnuniyetine göre kullanılan ulaşım araçları da farklılık göstermektedir. Örneğin, zincir tur kapsamında Anadolu turuna katılan yabancı bir turist, İstanbul’dan Trabzon’a giderken uçakla seyahat etmekte, Trabzon’dan ise otobüsle hareket ederek Erzurum, Kars ve Van gibi şehirleri gezmektedir. Ardından yine uçakla İstanbul’a dönüş yapmaktadır. Bu kapsamda, turistlerin en çok tercih ettikleri zincir tur programlarına verilebilecek örnekler şunlardır: Sofya-Belgrad-Budapeşte-Braşov-Bükreş-Sofya turu, Sofya-Belgrad-Budapeşte-Prag-Viyana-Niş turu, Brüksel-Amsterdam-Lüksemburg-Paris-Brüksel turu, Milano-Venedik-Floransa-Montecatini-Roma turu ve Şirince-Efes-Bodrum-Gökova-Fethiye-Kekova-Kaş-Kalkan-Köprülü Kanyon-Antalya turu.

Yararlanılan Kaynaklar

Cross, D. (2000). “Please Follow Me” The Practical Tourist Guide’s Handbook. Salisbury: Wessexplore Tourist Services; Yetgin, D. ve Yolal, M. (2018). Turist Rehberinin Tur Yönetimi. İçinde; S. Eser, S. Şahin ve C. Çakıcı (Editörler), Turist Rehberliği (ss. 137-157). Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Yetgin, D. ve Yolal, M. (2018). Turist Rehberinin Tur Yönetimi. İçinde; S. Eser, S. Şahin ve C. Çakıcı (Editörler), Turist Rehberliği (ss. 137-157). Ankara: Detay Yayıncılık.