Yurtdışı Tanıtım

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Türkiye’de birçok kurum, kuruluş, sivil toplum, özel sektör kuruluşu, akademik çevre ve bireyler yurtdışı tanıtım faaliyetlerinde bulunmaktadır. Bu kuruluşlardan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı en önde gelmektedir. Yurtdışı tanıtım, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ana görevleri arasındadır. Bu görevi Tanıtma Genel Müdürlüğü ve yurtdışı teşkilatı aracılığıyla yerine getirmektedir. Dışişleri Bakanlığı da Yurtdışı Tanıtım ve Kültür İşleri Genel Müdürlüğü ve Büyükelçilikler aracılığıyla yurtdışı tanıtım faaliyetleri yürütmektedir. Bu kurumların ana faaliyet alanları ise dünya sergileri, uluslararası sergiler, botanik sergileri (EXPO), kültürel etkinlikler olarak sayılabilir. Bu faaliyetlerini büyük oranda Kültür ve Turizm Bakanlığı, ilgili kurumlar ve yurtdışı teşkilatlarının desteği ve işbirliği ile gerçekleştirmektedir.

Yurtdışı tanıtım çok boyutlu bir özellik göstermektedir. Yurtdışı tanıtım, turizmin ve dış politikanın en önemli unsurlarından biri ve destekleyicisidir. Bu açıdan değerlendirildiğinde Dışişleri Bakanlığı kültürel dış tanıtıma yoğunlaşırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı ise kültürel diplomasinin tüm yönlerini dış tanıtımda kullanarak turizm tanıtımında uzmanlaşmıştır. Nitekim, turizm sektörü yurtdışı tanıtımı çok yoğun bir şekilde yapmaktadır. Bu faaliyetler sektörün sivil toplum örgütleri, seyahat acentaları, tur operatörleri, oteller, rehberler ve ilgili kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, başta turizm amaçlı olarak yerel yönetimler, kalkınma ajansları, bölgesel kuruluşlar, ticaret ve sanayi odaları ile şirketler de yurtdışı tanıtım faaliyetleri yürütmektedirler. Buna ek olarak, kültür kurumları da çok önemli kültür-sanat faaliyetleri ve festivaller aracılığıyla yurtdışı tanıtımına büyük katkı vermektedir. Uluslararası toplantılar ve spor organizasyonları yurtdışı tanıtımına destek veren diğer faaliyetlerdir.

Çok boyutlu ve etkileşimli bir faaliyet olması sebebiyle, yurtdışı tanıtımın bir stratejiye oturtulması, eşgüdüm ve işbirliği içinde gerçekleştirilmesi, uzun vadeli planlanması, küresel bakış açısına sahip olması ve ayrıntılı uygulama planlarına dayanması gerekmektedir. Ayrıca, yurtdışı tanıtımda doğruluk, yalınlık ve sürdürülebilirlik özellikleri çok önemlidir. Bu koşullarda gerçekleştirilen yurtdışı tanıtım faaliyetleri başta turizm olmak üzere her alanda istenen amaca hizmet etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

www.kultur.gov.tr, (Erişim tarihi: 31. 08. 2019); www.mfa.gov.tr, (Erişim tarihi: 31. 08. 2019).