Yücel Hostel (Yücelt Hostel)
Konaklama Tesisi Hostel
(Sultanahmet, İstanbul, 1969 – 2004)
-
2019
Yücel Kültür Vakfı tarafından 1969 senesinde faaliyete sokulan Türkiye’nin ilk hostelidir. Yücel Hostel’in binası Esnaf Hastanesi olarak yıllarca hizmet verdikten sonra satıldı ve akabinde söz konusu vakıf tarafından kiralanarak konaklama tesisine çevrildi. 1969 yılında Sultanahmet’teki Abud Efendi Konağı’nda kurulan ve günümüzde de Kızıltoprak semtinde varlığını sürdüren Yücel Kültür Vakfı, 16-28 yaş grubundaki gençlerin kendilerini geliştirmelerini, dünya gençleri ile sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunarak diğer kültürler ile olan iletişimlerini güçlendirmelerini hedeflemektedir. Vakfın kurduğu Yücel Hostel de vakıf amaçlarına uygun şekilde yabancı gençlerle Türk gençlerinin biraya gelebildikleri, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunabildikleri ortamı sundu. Yücel Kültür Vakfı, 1970 senesinde Yücel Hostel’in dünyanın önemli sivil toplum örgütlerinden biri olan YMCA’nin (Young Men’s Christian Association / Genç Hristiyan Erkekler Birliği) üyesi olmasını sağladı. Hostelin sahip olduğu bu üyelik, tesisin uluslararası kimlik kazanmasına ve Türkiye’yi ziyaret eden yabancı gençler tarafından özellikle tercih edilmesine neden oldu. Sekiz sene Yücel Kültür Vakfı tarafından işletilen hostel binası, 1977 senesinde Türkiye’nin ilk sanayicilerinden biri olan Bedri Konuşur tarafından satın alındı. Hostel’in Türk turizmi açısından önemini algılayan yeni sahibi, binanın hostel olarak hizmet vermeye devam etmesine karar vererek ismini “Yücelt” olarak değiştirdi. 1977 senesinde 24 oda ve 96 yatak kapasitesi ile hizmet vermekte olan tesis, ilave binaların satın alınması ve muhtelif tadilatların yapılmasıyla birlikte zaman içinde 48 oda ve 304 yataklı konaklama tesisi haline geldi. 1960’lı yılların sonlarından 1980’deki İran-Irak savaşına kadar, Avrupa şehirlerinden başlayarak Katmandu’ya kadar İpek Yolu’nu kullanarak yapılan seyahatler popülerdi. Bu rotayı kullanan yüzbinlerce Avrupalı genç, Türkiye’den de geçti ve İstanbul’daki konaklamalarını genellikle Yücel(t) Hostel’de yaptı. Yücelt Hostel’in geniş bahçesi adeta dünyanın her yerinden gelen gençlerin kaynaşma, sohbet etme ve seyahat anılarını paylaşma mekânı haline geldi. 1988 senesine kadar süren İran-Irak savaşı, söz konusu rotanın popülerliğini yitirmesine neden oldu. Bu durum Türkiye’yi ziyaret eden gençlerin, Türkiye’nin tarihsel, kültürel ve doğal güzelliklerine daha fazla odaklanmalarına imkân tanıdı. Gerek Kapadokya gerek Ege gerekse Akdeniz bölgelerinin yabancı gençler tarafından daha fazla ziyaret edilmesi, akabinde Türkiye’deki hostellerin sayısında hızlı bir artışa yol açtı.
Yücelt Hostel 1986 senesinde Uluslararası Gençlik Hostelleri Federasyonu’nun (IYHF-International Youth Hostels Federation) yetkili acentası statüsünü kazandı. Sadece ulusal hostel derneklerinin üye olabildiği bu uluslararası federasyon, o tarihte Türkiye’de hosteller derneği bulunmamasından dolayı Yücelt Hostel’e bu özel statüyü vermekteydi. Yücelt Hostel, IYHF üyesi olduktan sonra, Türkiye’deki gençlik turizminin gelişmesi için özel bir sorumluluk üstlendi. Hostellerin Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nca tescilli konaklama tesisi statüsü kazanmaları için gerekli çalışmaları yürüten, yabancı gençlerin organize Türkiye turlarına katılmaları için acentacılık faaliyetlerinin geliştirilmesine çalışan, konaklama standartlarının yükseltilmesi ve konaklama tesislerinde gençlerin ilgisini çekecek hizmetlerin arttırılması için çaba harcayan Yücelt Hostel, bir süre Türkiye Gençlik Hostelcileri Derneği’nin merkezi olarak hizmet verdi. 1986 senesinde IYHF üyesi olmasını takiben, bir konaklama tesisi olmaktan ziyade bir gençlik turizm merkezi karakteri kazandı. 1986 senesinde bilgisayarlı rezervasyon sistemini kurdu; seyahat kütüphanesi, bilardo salonu, masa tenisi odaları, müşteri çamaşırhanesi, ev sineması salonu, uydu TV ile yayın gibi etkinliklerin yanı sıra Türk müziğini ve yerel danslarını tanıtan aktiviteler düzenledi, seyahat seminerleri gibi etkinliklerle yabancı gençlerin Türkiye hakkında daha etkin ve doğru bilgi sahibi olmalarını hedefledi. Türk turizminin 1990’lardan itibaren geçirdiği değişim, Sultanahmet semtindeki konaklama tesislerine de yansıdı. Özellikle 2000’li senelerin başından itibaren İstanbul’a turistik amaçla gelen yabancı misafirlerin, tarihi eserlerin Sultanahmet semtindeki yoğunlaşmasından dolayı konaklama için de bu bölgeyi tercih etmeleri, bölgedeki yüksek standartlı konaklama işletmelerine olan talebi arttırdı. Bu talep karşısında 2004 senesinde yenilenmeye giren Yücelt Hostel, 2006 senesinde Ottoman Hotel Imperial olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Özel Belgeli Konaklama İşletmesi statüsünde hizmet vermeye başladı. 1989 senesinde kurulan Ottoman Otelleri grubuna dahil edilen tesis, günümüzde Gurme Otel konseptine uygun olarak bünyesindeki Matbah Restaurant ile Osmanlı Saray Mutfağı’nın da önde gelen temsilcilerinden biridir.
Referanslar
http://esnafhastanesidernegi.org/hakkimizda, (Erişim tarihi: 07.08.2019); https://www.yucelkulturvakfi.org/misyonumuz-ve-vizyonumuz, (Erişim tarihi: 07.08.2019); https://www.yucelkulturvakfi.org/sultanahmet-abud-efendi-konagi, (Erişim tarihi: 07.08.2019).