Yöresel Tanıtım
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2020
Özellikle turizmin sürdürülebilirliği kapsamında yöre halkını, yörenin önde gelen sanayi ve ticaret odalarını, birliklerini, yörenin ünlü ve tanınmış kişilerini ve yöreyle ilgili bilinen ve tanınan tüm unsurlarını yörenin tanıtımı, yerli ve yabancı turist çekmesini ve öne çıkan alanlarda markalaşmasını desteklemesi doğrultusunda turizm planlamalarına ve faaliyetlerine dâhil etme şeklinde tanımlanabilir. Özelikle bu hususta yerel idare olan belediyelerin yörenin marka değerini ve imajını yükseltmek ve bölgeyi destinasyon olarak turistlerin gözünde daha çekici hale getirmek için aktif bir biçimde rol aldığı ve çeşitli projeler geliştirdiği sıklıkla görülmektedir. Denizli Çameli Belediyesi’nin hazırladığı Yöresel Ürünler Tanıtım ve Pazarlama Aracı bu çalışmalara örnektir. Belediye, ilçenin kendine özgü ve organik tarım ürünlerini satın almak isteyen tüketicilere ulaşmak amacıyla Ege Bölgesi’nde çeşitli ilçelere uğramaktadır. Diğer bir örnek ise, Rize’ye has yemeklerin ve yöresel kıyafetlerin, bir anlamda Karadeniz kültürünün, tanıtıldığı geleneksel Hamsi Tanıtım Günleri’dir.
Diğer taraftan, yöresel tanıtımda en sık başvurulan etkinlik ise, festivaldir. Festivaller genellikle yörenin öne çıkan ve simgeselleşmiş özellikleri baz alınarak, belirli tarihler arasında, yerel halk ya da yerel idarenin desteğiyle düzenlenen, mümkün olduğunca gelenekselleştirilmeye çalışılan, ulusal ya da uluslararası katılımlı olabilen, kültür, sanat, moda, yeme-içme, el-sanatları gibi çeşitli alanlarda gerçekleştirilen şenlik ve gösterilerdir. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Otelciler Federasyonu ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği tarafından destek gören festivaller son yıllarda yöresel tanıtım ve destinasyon pazarlamasında başarılı örnekler sergilemektedir. Örneğin; 2019 yılında Moskova’da gerçekleştirilen Türk Festivali dünyanın en büyük halkla ilişkiler birliği olan IPRA tarafından düzenlenen Golden World Awards ödülünü aldı. Türk Festivali, 150 bin kişi tarafından ziyaret edilerek 3,6 milyon avroluk bir tanıtım değerine ulaşarak Antalya, İstanbul ve Nevşehir için başarılı bir tanıtım ve destinasyon pazarlaması fırsatı yarattı.
Yöresel tanıtımlar ve bu kapsamda gerçekleşen proje ve etkinlikler kültür turizmiyle ilişkilidir. Bunlar, ilgili yöreyi ekonomik açıdan destekleyen, istihdam sağlayan, destinasyon pazarlamasında rekabet avantajı sunan, şehrin altyapısının iyileştirilmesine destek olan, halkın refah seviyesinin yükseltilmesine ve sosyokültürel ilerlemenin sağlanmasına imkan veren girişimlerdir. Yöresel tanıtımlar sayesinde doğal, kültürel ve tarihi değerlerin farkına varılarak bu kaynak ve değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması bilinci de desteklenmektedir. Özellikle Türkiye’nin sahip olduğu kültürel miras ve değerleri, jeopolitik konumu, iklim ve mevsim çeşitliliği, farklı doğa sporlarına elverişli coğrafi yapısı, dünyaca ünlü mutfağı ve gastronomik ürünleri her yıl milyonlarca turisti kendine çekmektedir. Bu kapsamda, zengin yöresel değerlerin yöresel tanıtımlarla desteklenerek birer turizm ürününe dönüştürülmesi ülke imajını ve bölgesel kalkınmayı olumlu etkilemektedir.
Referanslar
Erdem, Ö., Mızrak, M. ve Aratoğlu, C. (2018). Festivallerin Bölge Turizmine Katkıları ve Sürdürülebilirliği: Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(1): 228-245; Orhan, A. (2010). Yerel Değerlerin Turizm Ürününe Dönüştürülmesinde “Coğrafi İşaretlerin” Kullanımı: İzmit Pişmaniyesi Örneği, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 21(2): 243-254; Özkan, Ç. ve Aydın, Ş. (2018). Yerel Yiyecekler Aracılığı ile Sürdürülebilir Destinasyonlar: Ayvacık Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, (6)1: 335-349; www.cameli.bel.tr, (Erişim tarihi: 31. 08. 2020); www.rize.bel.tr, (Erişim tarihi: 31. 08. 2020).