Yılantaş Mezar Odası
Doğal ve Kültürel Miras Mezarlık Alanı
-
2019
Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Kayıhan Kasabası’’nın sınırları içerisinde bulunan bir Frig eseridir. Aslantaş Mezar odasının seksen beş metre güney batısındadır. Tahminen MÖ VII yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Zamanı tam olarak bilinmeyen büyük bir depremde Göynüş Kalesi ile birlikte yıkılmıştır. Yıkıntılardan anlaşıldığına göre dikdörtgen planlı, üçgen kırma çatılıdır. Odanın sol kısmında ölünün konduğu kline ve sunak bulunmaktadır. Bu bölümde yer alan hurma yapraklı sütun başlığı geçmişte var iken günümüzde parçalanmıştır. Anıt mezarın dış yüzeyinde, kükreyen aslan kabartması ve bir başka kayada ayak kabartması görülmektedir. Mezar odasının, depremle birlikte yıkılarak altta kalmış olan ön cephesinde iki yılanla mücadele eden iki Frigyalı savaşçı betimlenmiştir.
Göynüş Vadisi’nin doğusunda bulunan kayalıklara yapılmış olan mezar odalarından Aslantaş ve Yılantaş öne çıkmaktadır. Mimari özellikleri göz önüne alındığında yontucularının anatomik bilgilere de sahip oldukları anlaşılmaktadır. Yılantaş Mezar Odası anıtsal bir yapı olmasının yanında ünik bir eserdir.
Referanslar
Bozdağ, M. (2009). Afyonkarahisar Frig Vadisi İhsaniye. Afyonkarahisar: Hancıoğlu Ofset; İlaslı, A. ve Üyümez, M. (2008). Afyonkarahisar Müzeleri ve Ören Yerleri. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları: 2484, İstanbul, Metgraf Matbaacılık; Tüfekçi Sivas, T. ve Sivas, H. (2009). Frig Vadileri (Frigler’den Türk Dönemine Uzanan Kültürel Miras), (İkinci Baskı). Eskişehir: Eskişehir Valiliği Yayını; Uçankuş, H.T. (2002). Ana Tanrıça Kybele’nin ve Kral Midas’ın Ülkesi PHRYGIA. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları; Yüksel, İ. (2002). Şifalı Frigya. Aufyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı.