Yabancı Sermaye
-
2019
Yabancı sermaye, bir ülkenin dış kaynaklardan elde edip ekonomik gücüne ekleyebileceği finansal ya da teknolojik kaynaklardır. Finansal ve teknolojik kaynak, bir ülkenin diğer ülkeden borçlanması yoluyla ya da bir ülkenin diğerinde yatırım ve üretime katılması şeklinde gider. Yabancı sermayeye duyulan ihtiyaç ülkelerin ekonomik, politik ve sosyal yapılarına göre farklı olmakla birlikte hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerin yabancı sermaye ihtiyacı vardır.
Yabancı sermaye yatırımları; portföy yatırımları ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Portföy yatırımları, tasarruf sahiplerinin kazanç elde etmek için uluslararası sermaye piyasalarından menkul değer satın almalarıdır. Portföy yatırımları, uluslararası getiri farklarından yararlanmak isteyen yabancı sermayenin bir ülkeden diğerine hareketi şeklinde gerçekleşir. Bir işletmenin diğer bir ülkedeki bir işletmeyi satın alması, yeni kurulan bir işletme için kuruluş sermayesi sağlaması veya mevcut bir işletmenin sermayesini artırmak yoluyla yapılan faaliyetler doğrudan yabancı sermaye yatırımlarıdır. Doğrudan yabancı sermaye yatırımları, işletmenin sermayesiyle birlikte teknoloji, yönetim organizasyon bilgisi ve yatırımcının kontrol yetkisini de beraberinde getiren yatırımlardır.
Turizm yatırımları hem yüksek miktarda finansman hem de ileri teknoloji gerektirdiği için yerli girişimcilerin bu yatırımları gerçekleştiremediği durumlarda gerek doğrudan yatırım gerekse borçlanma şeklinde yabancı sermaye gerekmektedir. Turizm sektörü açısından yabancı sermaye yalnızca yatırımların finansmanında değil, aynı zamanda yönetim ve organizasyon becerilerinin geliştirilmesi ve pazarlama olanaklarının artırılması açısından da önem taşımaktadır. Turizm sektörüne yönelik yabancı sermaye yatırımlarının artması, yurtdışı tanıtım faaliyetleri aracılığıyla ülkenin turizm gelirleri üzerinde doğrudan ve dolaylı olarak olumlu etki yaratabilmektedir.
Referanslar
Açıkalın, S. ve Ünal, S. (2009). Doğrudan Yatırımlar ve Portföy Yatırımları: Global ve Yerel Faktörlerin Türkiye Üzerindeki Göreceli Etkisi. Bursa: Ekin Yayınevi; Çeken, H. (2014). Turizm Ekonomisi. Ankara: Detay Yayıncılık; Şahbaz, A. ve Mızırak, Z. (2017). Turizm Gelirleri ve Doğrudan Yabancı Yatırımlar Arasındaki İlişki: Türkiye Örneği, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 19(32): 107-114; Uygur, E. (2001). Türkiye’nin Yürürlüğe Koyduğu İstikrar Programlarının Başarısında Yabancı Sermaye Girişlerinin Yeri ve Önemi. Ankara: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü; Yükseler, Z. (2006). Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları ve İş/Yatırım Ortamı İlişkisi, https://www.econstor.eu/bitstream/10419/83255/1/dp_2006-01.pdf, (Erişim tarihi: 28.10.2019).