Yabancı Perakendeci Seyahat Acentası

Kavram Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Seyahat sektörünün önemli dinamiklerinden olan seyahat acentaları, tüketicinin seyahati süresince tüm gereksinimlerini karşılayacak nitelikte ticari işletmelerdir. Seyahat acentalarının sınıflandırılmasına ilişkin farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Uluslararası düzeyde sınıflandırmalarda, seyahat acentasının faaliyet alanı dikkate alınırken, ulusal sınıflandırmada ise Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ile ilgili yönetmelikler dikkate alınarak yasal sınıflandırmalar yapılmaktadır. İlgili kanun ve yönetmeliklere göre yabancı perakendeci seyahat acentaları ancak Türk bir acenta ile işbirliği yaparak faaliyet gösterebilmektedir. Yine yabancı bir ülkede faaliyet gösterecek Türk seyahat acentaları ise, ilgili ülkenin yasal yükümlülüklerine göre hareket etmek durumundadır. Söz konusu acentalar, uluslararası faaliyetler açısından gönderici ya da karşılayıcı acentalar olarak sınıflandırılmaktadır. Dolayısıyla, gönderici ya da karşılayıcı perakendeci seyahat acentalarının yabancı perakendeci seyahat acentaları olarak tanımlanması mümkündür.

Yabancı perakendeci seyahat acentaları, genellikle küçük bağımsız acentalar olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Tur operatörleri tarafından oluşturulan, ulaştırma, konaklama, yeme içme ve rehberlik hizmetleri gibi birçok ürün ve hizmetin bir araya getirilmesi ile oluşturulan paket turlar yabancı perakendeci seyahat acentaları aracılığı ile nihai tüketici ile buluşmaktadır. Tur operatörleri tarafından hazırlanan paket turların perakende satışını yapan söz konusu acentalar, çeşitli ürünlere yönelik bilet satma, araç kiralama gibi hizmetler de sunmaktadır. Sunduğu hizmet karşılığında tüketiciden kazanç sağlamak yerine, üretici ile yaptığı antlaşma sonucunda belirlenen oranda komisyon almaktadır. Seyahat dağıtım sisteminde önemli bir aracı olarak işlevini süründüren yabancı perakendeci seyahat acentaları, tek bir tur operatörü ile çalışabileceği gibi birden çok tur operatörüyle de işbirliği yapabilmektedir. Bu sayede tüketiciye farklı özelliklere sahip geniş bir ürün yelpazesi sunmakla birlikte, üstlendiği ticari riski de azaltmış olmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Akgündüz, Y. (2015). Seyahat Acentacılığı İşletmeciliği. İçinde; Timur, A. ve Bardakoğlu, Ö. (Editörler), Turizm İşletmeciliği (ss. 181-206). Ankara: Detay Yayıncılık; Çokişler, N. (2017). Seyahat İşletmeciliği. İçinde; A. Akbaba, Ö. Zafer, M. E. Güler ve V. Altıntaş (Editörler), Turizm İşletmeciliği (ss. 63-76). Ankara: Detay Yayıncılık; İçöz. O. (2009). Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi. Ankara: Turhan Kitapevi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Resmi Gazete. (2007). Seyahat Acentaları Yönetmeliği, http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/10/20071005-7.htm, (Erişim tarihi: 15.06.2019).