XVII. Yüzyıl Osmanlı Evi

Doğal ve Kültürel Miras Bina

Günümüze kadar ayakta kalabilmiş, Bursa’daki en yaşlı ve en güzel evlerden biridir. Bursa’nın Muradiye semtinde II. Murad Külliyesi’nin karşısında bulunan müzenin bir cephesi Prof. Dr. Halil İnalcık Sokak’a bakmakta ve müze girişi 7. Aralık Sokak’tan yapılmaktadır. Daha önceleri bu evin bulunduğu yerde II. Murad’ın yaşadığı bir köşk olduğu tahmin edilmektedir. Dolayısıyla bu ev Fatih Sultan Mehmed’in doğduğu ev olarak da bilinmektedir. XVII. Yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi’nin, Bursalı Ustalar tarafından yapıldığı rivayet edilmektedir.

XVII. Yüzyıl Osmanlı Evi, 1946 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nca kamulaştırıldı ve restore edildi. İlk kez 1958 yılında halkın ziyaretine açıldı. 1973 yılında ikinci kez restore edildi ancak 1992 yılında halkın ziyaretine kapatıldı. 2005 yılında ise üçüncü kez restore edilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce tekrar ziyaretçi kabulüne başlandı.

Temelinin taş olduğu bilinen tarihi ev zemin, birinci ve ikinci kat olmak üzere üç kattan oluşmakta olup zemin ve birinci kat planları benzerdir. Evin zemin ve ilk katının duvarları taştır. İkinci katın duvarları ise ahşap ve tuğla karışık biçimde inşa edilmiştir. Evin birinci katına avludaki merdivenle çıkılmaktadır. Bu katta evin bahçesini gören geniş eyvanlı bir sofa yer almaktadır. Basık tavanlı iki adet kışlık oda bu sofaya açılmaktadır. Evin ikinci katında göz hizasında konumlanmış dikdörtgen formlu ve ahşap kanatlı dokuz pencere üstünde beş adet yuvarlak kemerli alçı şebekeli tepe pencereleri vardır. Evin bu katında ortada bir ayvan ile solda bir baş oda ve sağda bir oda yer almaktadır. Üst katın tavanları ve eşyaları çeşitli renklerde motiflerle süslenmiştir. Zarif ve güzel süslemeler döneme özgü özellikleri yansıtmaktadır. Özellikle baş oda olarak adlandırılan büyük odada bulunan kalem işi bitki ve çiçek motifleriyle süslenmiş ahşap dolaplar ve Harem odasının altıgen tavan göbeği etrafındaki geometrik dekorlu ahşap tavan görülmeye değerdir. Harem odasında ilgili döneme ait olan ve el işçiliği ile yapılmış çeşitli eşyalar da ziyaretçilere sunulmuştur. Ayrıca tarihi evin avlusunda kesme taştan yapılmış ve mermer yalağı olan bir çeşme yer almaktadır.

Hem plan ve süslemeler hem de sergilenen kıyafet ve eşyalar bakımından XVII. yüzyıl Osmanlı yaşam tarzını bu müzede görmek mümkündür. Ücretsiz ziyaret edilebilen müze hafta sonu ve pazartesi günleri haricinde ziyarete açıktır.

Referanslar

Elbas, A. ve Dönmez, A. (2018), Bursa Rehberi (İkinci baskı). Bursa: Renkvizyon Matbaacılık; Keskin, E. (Editör), (2008), Bursa Bilgisi: Nasıl Bir Şehirde Yaşıyoruz?, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yerel Gündem, 21; https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bursa/gezilecekyer/17-yuzyil-osmanli-evi-muzesi, (Erişim tarihi: 22. 04. 2021); https://bursa.ktb.gov.tr/TR-94264/17-yy-osmanli-evi-muzesi.htm, (Erişim tarihi: 22. 04. 2021); http://alanbaskanligi.bursa.bel.tr/17-y-y-osmanli-evi-muzesi-a239/, (Erişim tarihi: 22. 04. 2021).