Üst Gelir Grubu

Kavram Ekonomi

Bir ülkede belli bir dönemde yaratılan gelirin fertler, fertlerden oluşan gruplar veya üretim faktörleri arasında bölüşümüne gelir dağılımı denir. Gelirin bireyler, hane halkları ya da gruplar arasındaki bölüşümü kişisel gelir dağılımı olarak adlandırılırken, gelirin elde edilmesine katkıda bulunan üretim faktörleri (sermaye, emek, doğal kaynaklar, girişim) arasındaki bölüşümü (faiz, ücret, rant ve kar) fonksiyonel gelir dağılımı olarak adlandırılmaktadır. Gelir dağılımı ile ilgili öne çıkan teorik çalışmalarda Klasik Teori faktör sahipliği üzerinden fonksiyonel gelir dağılımına vurgu yaparken, Marksist Okul sınıfsal gelir dağılımı üzerinde durmaktadır. Neoklasik Okul ise daha çok bireysel gelir dağılımına vurgu yapmaktadır. Keynesyen analizde gelir dağılımı veri alınırken, Neokeynezyenlerde fonksiyonel gelir dağılımı tekrar ön plana çıkmaktadır.

Kişisel gelir dağılımında hane halkının yüzde dağılımı ile gelirin yüzde dağılımının karşılaştırılması ile en yüksekte yer alan gelir grubuna üst gelir grubu denmektedir. Üst gelir grubu sınıflandırmasında en üstteki yüzde birlik dilim ve/veya yüzde beşlik ya da yüzde 10’luk dilim ele alınmaktadır. Bu grubun gelirin yüzde kaçını aldığı belirtilerek gelir dağılımı ile ilgili analizler yapılmaktadır. Kişisel gelir dağılımını etkileyen faktörler arasında beşeri sermaye, miras yoluyla toprak ve servet edinimi, küreselleşme ve teknolojik değişme, cinsiyet ve ırk ayrımı, enflasyon ve aksak piyasa yapısı gibi nedenler yatmaktadır. Tüm bu faktörler, özellikle 1980’li yıllardan sonra, gelir dağılımını daha eşitsiz hâle getirerek üst gelir grubunun gelirden aldığı payın daha da artmasına neden olmuştur. Bu gelir artışı, teknolojik değişmenin hız kazanması ve küreselleşme ile birlikte talep yapısını değiştirerek, farklı tüketim ve yaşam biçimlerinin oluşmasına neden oldu. Bu çerçevede lüks algıları da değişti. Üst gelir grubunun turizm faaliyetlerinde ve hizmetlerinde konaklama, ulaşım ve deneyim talepleri değişti. Yedi yıldızlı otellerin yanında şatolar veya görkemli villalar gibi farklı türde konaklama talepleri, henüz keşfedilmemiş ve deneyimlenmemiş yerlere ziyaret, uzay seyahati, özel uçak gibi kişiye özel ulaşım yöntemleri, lüks alışveriş tesisleri, özel spa ve kaplıca merkezleri bu gelir grubunun talepleri arasında yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Boratav K. (1980). 100 Soruda Gelir Dağılımı (Kapitalist Sistemde, Türkiye’de, Sosyalist Sistemde). İstanbul: Gerçek Yayınevi; Cohen, E. (2012). Globalization, Global Crises and Tourism, Tourism Recreation Research, 37(2): 103-111; Hallott, A. (2013). The Future Potential for Developing Luxury Tourism and Hospitality in Lapland (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Helsinki: Haaga-Helia University of Applied Sciences.