Lüks Turizm

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Yüksek gelire sahip veya ortalamanın üstünde kalitede turizm hizmeti tüketen bireylerin gerçekleştirdikleri seyahatler ve bu seyahatlerdeki faaliyetler bütünüdür. Dolayısıyla bu tarz bir turizm ürününü tercih eden turistler, rahat ulaşım araçlarını, hava ve yat limanlarını, lüks konaklama işletmelerini ve turistik işletmeleri tercih etme eğilimindedir. Alanyazında, lüks turizm ile ilgili yeterince çalışma görülmemekle birlikte, genel eğilim toplum içerisinde belirli bir saygınlığa sahip bireyler ile yine toplumun ortalama gelir düzeyinin çok üstünde yer alan bireylerin tercihlerini kapsayan tatilleri kapsamadığı yönündedir. Dolayısıyla böylesine bir turist profiline sahip turizm türündeki arz ve talep diğer turizm türlerinden mutlaka farklılık taşımaktadır. Turizmin katılan turistlerin sosyo-ekonomik durumlarına göre ayrıştırıldığı turizm türü olan lüks turizm, yapısı gereği lüks standartlarda ürün ve hizmet üretimini gerektirir. En pahalı işletmelerde konaklama faaliyetlerinin gerçekleştirildiği, en lüks restoranlarda yeme içme gereksiniminin karşılandığı ve oldukça konforlu seyahat biçimlerinin tercih edildiği görülmektedir. Kitle turizmi veya diğer popüler turizm türlerinin dışında hizmet anlayışları ve hizmet talepleri beklenmektedir. Lüks turizm kendi içerisinde alt turizm türlerini de barındırmaktadır. Bir diğer ifadeyle lüks turizm kapsamında incelenebilecek diğer turizm türleri aşağıdaki gibidir:

- Av Turizmi,

- Golf Turizmi,

- Kumar Turizmi,

- Kruvaziyer Turizmi,

- Yat Turizmi.

Söz konusu turizm türüne katılan bireylerin ekonomik durumları göz önüne alındığında, tatile çıkan bu kesim turistlerin gittikleri destinasyonda veya benzer niteliğe sahip destinasyonlarda kendi özel ve lüks yaşam alanları olduğundan işletmelerde geceleme sayıları nispeten daha az olabilmektedir. Türkiye’nin turist sayısı ile turizm geliri arasındaki uyumsuzluk dikkate alındığında lüks turizminin Türkiye’de uygulama alanlarının artırılması faydalı olacaktır. Turizm gelirlerinde mutlak artış sağlayacak lüks turizm açısından Türkiye’nin sahip olduğu potansiyelinin verimli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Referanslar

Barutçugil, İ. (1984). Turizm İşletmeciliği. Bursa: Uludağ Üniversitesi Basımevi; Demir, Ö. ve Sarıbaş, Ö. (2014). Luxury Tourism in Turkey, International Journal of Contemporary Economics and Administrative Sciences, 4 (1-2): 1-20; Hayta, A.B. (2008). Turizm Pazarlamasında Tüketici Satın Alma Süreci ve Karşılaşılan Sorunlar, Kastamonu Eğitim Dergisi, 16 (1): 31-48; Hazar, A. (2010). Meslek Yüksekokulları İçin Genel Turizm. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım; Kozak, N., Kozak, M.A. ve Kozak, M. (2014). Genel Turizm-İlkeler, Kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık.