Ünal, Ahmet, Prof. Dr.

Kişi Akademisyen Araştırmacı İş ve Meslek Akademisyen

(1943 - )

Uşak’ta doğdu (1943). Uşak’ta ilkokulu, Balıkesir’de yatılı Öğretmen Okulu’ndan mezun olduktan sonra Ankara’da Atatürk Lisesi’nde ilköğretim sürecini tamamladı. Lise eğitiminin ardından, 1962 yılında başladığı Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Tarih Bölümündeki eğitimi sırasında mesleki hayatında önemli yer tuttuğunu ifade ettiği H. Demircioğlu, A. İnan, F. Kınal, S. Alp, T. Özgüç ve N. Özgüç’ten; Roma-Yunan, Eski Mısır, Eski Anadolu Tarihi, Hititoloji ve Önasya Arkeolojisi dersleri aldı.

Ankara’da devam eden öğrencilik yıllarında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Arkeoloji Bölümü ve Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü öğretim üyeleri ile birlikte Anadolu’nun birçok yerinde keşif gezileri ve araştırmalara katıldı.

1964-1966 yılları arasında, H. Z. Koşay’ın başkanlığını yürüttüğü Çorum-Alacahöyük ve 1965 yılında Çorum-Kuşsaray kazılarına katıldı. 1966 yılında Yozgat-Mercimektepe kazılarının başkanlığını yürüttü. 1966-1967 yıllarında kısa bir süre Kars’ta tarih öğretmenliği yaptıktan sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Eskiçağ Tarihi kürsüsüne asistan olarak atandı.

Almanya’da Münih Üniversitesinde kendi ifadesiyle ikinci tahsilini ve doktora eğitimini tamamladı (1967-1972). Doktora eğitimi sırasında H. Bengston, S. Laufer, D. O. Edzard, C. Wilcke, H. Petschow, M. Scheller, P. Carlmayer ve A. Kammenhuber gibi seçkin isimlerden Eskiçağ Tarihi, Hititoloji, Asuroloji, Arkeoloji, Dilbilim, Latince ve Yunanca dersleri aldı. 1972 yılında, A. Kammenhuber’in danışmanlığında hazırladığı Hitit Kralı III. Hattuşili’nin Hayatı ve Faaliyetleri konulu çalışmasıyla doktora derecesi almaya hak kazandı. Aynı üniversitede Alexander von Humboldt Vakfı bursuyla doktora sonrası araştırmaları yaptı (1972 – 1974).

1974-1979 yılları arasında asistan olarak çalıştığı, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji kürsüsünde, 1979 yılında hazırladığı Hitit Sarayında Entrikalarla İlgili Bir Fal Metni başlıklı eseri ile doçent unvanı aldı. 1976-1982 yılları arasında Konya Selçuk Üniversitesi’nde Eski Yakındoğu, Eski Yunan ve Roma Tarihi dersleri verdi.

1982-1985 yılları arasında doktorasını tamamladığı Münih Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak Hititçe ve Eski Anadolu Tarihi ve Kültürleri derslerini verdi. Yanı sıra, aynı zamanda doktora danışmanı olan A. Kammenhuber başkanlığında yürütülen Hitit Dili Sözlüğü projesinde uzman ve sözlük yazarı olarak çalıştı.

1985-1988 yılları arasında ABD’de Chicago Üniversitesi’nde, Chicago Hittite Dictionary Project’te sözlük yazarı olarak çalıştığı sırada burada Eski Anadolu dilleri, Eski Anadolu tarihi ve kültürleri dersleri verdi.

1990 yılından itibaren misafir öğretim üyesi olarak İsviçre - Bern Üniversitesi’nde Eski Anadolu Tarihi ve Hititçe dersleri vermektedir.

1988 yılında Münih Üniversitesinde Asuroloji ve Hititoloji bölümüne Eski Anadolu Dilleri ve Hititoloji Bölümü Başkanlığı ve profesörlülüğüne atandı ve bu görevini emekli olduğu 2008 yılına kadar sürdürdü.

1992 yılında B. Hrouda tarafından başlatılan Sirkeli Höyük kazılarına başkan yardımcısı ve kazı filoloğu olarak katıldı.

2008 yılında emekli olmasının ardından 2009-2010 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde ve 2011-2015 yılları arasında Çorum-Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde Eski Anadolu Tarihi, Hititoloji ve Önasya Arkeolojisi ile ilgili dersler verdi. Çorum Hitit Üniversitesi’nde görev yaptığı yıllarda Hitit Uygarlığı, Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruculuğunu ve müdürlüğünü yaptı.

Kadrolu olarak görev yaptığı üniversiteler dışında, Akdeniz Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nde arkeoloji, eskiçağ dilleri ve kültürleri konularında çok sayıda ders verdi. Yanı sıra birçok üniversitede yüksek lisans ve doktora tez danışmanlığı yürüttü.

Ahmet Ünal’ın dünya üzerinde üç kıtada ve çok sayıda ülkede üstlendiği görevleri sırasında çalışmalarını başta Hitit ve Hurri dilleri olmak üzere Eski Anadolu dilleri, tarih, kültür, din, antik büyü, antik falcılık, antik tıp, arkeoloji, sanat, tarih yazıcılığı, oryantalizm, tarih ve arkeoloji sömürüsü konuları üzerine yoğunlaştırdığı görülmektedir. Bu konularla ilgili Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerinde yazılmış alanında yayın yapan çok saygın dergilerde basılmış yüzlerce makalesi ve onlarca kitabı bulunmaktadır.

Referanslar

Erkut, S. ve Sir-Gavaz, Ö. (2015). Ahmet Ünal’a Armağan. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları; Ilkı, G. (2007). Prof. Dr. Ahmet Ünal’ın Hayatı, Kişiliği ve Eserleri (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Ünal, A. (2016). Hititçe-Türkçe, Türkçe-Hititçe Büyük Sözlük. Ankara: Bilgin Kültür Sanat Yayınları; Ünal, A. (2016) Eski Anadolu Siyasi Tarihi. Kitap 1: Eski Taş Devri’nden Hitit Devletinin Yıkılışına Kadar. Ankara: Bilgin Kültür Sanat Yayınları.