Uluslararası Turizm
Kavram
-
2019
İki ülke arasındaki turizm faaliyetleri uluslararası turizmi oluşturmaktadır. Bu ülkelerden biri turist gönderen ülke olurken, diğeri turist kabul eden ülke konumundadır. Uluslararası turizm para hareketliliğine neden olmaktadır. Turist gönderen ülke için döviz çıkışı olurken, turist kabul eden ülke için döviz girdisi oluşmaktadır. Uluslararası turizme katılanlar uzun süre konaklamakta ve yerli turistlere göre daha fazla harcama yapabilmektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkeler için döviz girdisi sağlaması, ihracat etkisi göstermesi, ödemeler dengesine olumlu katkısı nedeniyle uluslararası turizm desteklenmektedir. Uluslararası turizm sayesinde turizmin ekonomik, sosyal ve kültürel etkisi de uluslararası düzeye çıkmaktadır.
Küreselleşme turizm faaliyetlerine yön vermekte, dünyada uluslararası turizm sürekli artmaktadır. Turist gönderen ülkelerdeki gelir düzeyinin artması uluslararası turizmi de artırmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile iletişim ve ulaşımın kolaylaşması uluslararası turizmi tetiklemektedir. İnsanlar iletişimle farklı ülkelerin coğrafyasını, kültürünü tanımakta ve seyahat çekiciliği oluşturmaktadır. Ulaşımın kolaylaşması ve ucuzlaması turistleri farklı ülkelere seyahate yönlendirmektedir. Ülkeler asındaki siyasi ilişkiler de turizmi etkilemektedir. Ülkeler arasında siyasi ilişkiler iyi olduğunda turizm amaçlı seyahat desteklenmekte, ilişkiler kötü olduğunda ise zorluklar çıkarılmaktadır. Diğer taraftan ülkeler arasında seyahat formalitelerinin azalması uluslararası turizmi artırmaktadır. Ancak, ülkeler zorluk çıkarmak için seyahat formalitelerini artırmak, doğrudan uçuş olanağını kaldırmak, seyahat sigortası yapmamak gibi yaptırımlar uygulayabilmektedir. Uluslararası turizm aynı zamanda ülkelerarası insan hareketliliğine, farklı kültürdeki insanların birbirini tanımasına ve uluslararası barışa katkıda bulunmaktadır. Uluslararası turizm zamanla önyargıları da ortadan kaldırabilmekte ve siyasi yakınlaşmaları sağlayabilmektedir. Ülkelerarası oluşturulan birliklerin başarıya ulaşabilmesinde yine karşılıklı turizm hareketleri olumlu rol oynamaktadır. Ev sahibi ülke, turistlerin ilgisiyle kültürel değerlerine sahip çıkmakta ve yaşatmaya çalışmaktadır.
Referanslar
İstanbullu Dinçer, F., Çakmak, T. F., Küçükali, S. ve Cor, C. (2015). Turizmin Uluslararası Boyutu. İçinde; O. Akova, İ. Kızılırmak ve H. Tanrıverdi (Editörler), Turizm İşletmeciliği (ss. 27-57). Ankara: Detay Yayıncılık; Kozak, N., Akoğlan Kozak, M. ve Kozak, M. (2016). Genel Turizm (On sekizinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Özkan, E. (2014). Dünyada Uygulanan Turistik Ürün Politikası. İçinde; A. Timur (Editör), Turistik Ürün Politikası (ss. 299-317). Ankara: Detay Yayıncılık.