Uluslararası Kervansaraylar Buluşması

Etkinlik Özel Gün

(Battalgazi, Malatya, 2005 – 2019)

Yerel halka ve ziyaretçilere açık olarak sanatçıların eserlerinin ve çalıştayda elde edilen eserlerin sergilendiği bir etkinliktir. 2005 yılından beri Eylül ayında belirli aralıklarda Malatya’nın Battalgazi ilçesinde düzenlenmektedir. Etkinliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Malatya Valiliği, İnönü Üniversitesi, ÇEKÜL Vakfı, UNESCO Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Tarihi Kentler Birliği, Mimarlar Odası Malatya Şubesi ve Malatya Kültür Yaşam Derneği gibi kurumlar ve sivil toplum kuruluşları ile diğer üniversitelerde sanat alanı ile ilgilenen akademisyenler desteklemektedir. 2005 yılında iki günlük bir program ile başlayan etkinlik daha sonra yedi ila 10 gün arasında değişen karma bir program ile yapılmaktadır. Etkinliğin yapılmasına karar verilmesinde 2004 yılında ÖYP Üniversiteleri sanat etkinlikleri Konya Selçuk Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen organizasyona benzer etkinliklerin Anadolu’nun farklı illerinde de yapılması gereği rol oynadı. Etkinlikte Türk-İslam medeniyetinin doğup yeşerdiği yer olan Anadolu’da Tarih- Arkeoloji- Kültür ve Sanat etkinliklerinin bilimsel temellere oturması, yeni nesillere anlatılması, yerel halkın kültür varlıkları ile ilgili bilinçlendirilmesi, halkın ve katılımcıların sanat ile buluşturulması, Battalgazi ilçesinin uluslararası alandan tanıtılması ve turizm çekiciliği olan bir destinasyon haline getirilmesi amaçlandı.

Etkinlik, Malatya’nın Battalgazi ilçesinde bulunan silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda yapılmaktadır. Etkinlik öncesinde âtıl ve yıkık halde bulunan kervansaray yerel yönetimlerin desteği ile temizlendi ve etkinlik alanı olarak kullanıma açıldı. Bu kervansarayın 2007 yılında restorasyon görmesi nedeniyle etkinliğe üç yıl ara verildi. Bu mecburi sebep dışında her yıl düzenlenene etkinlik, 2019 yılında Ekonomik ve İktisadi tedbirler kapsamında etkinliğe ara verildi.

Etkinlik programında birçok aktiviteyle ziyaretçilerin katılımı sağlanmaktadır. Çeşitli sanat alanlarından akademisyen ve sanatçıların öncülüğünde panel, sempozyum, workshop, karma sergi, konser ve gezi gibi farklı aktiviteler bulunmaktadır. Bu aktivitelerde resim, heykel, seramik, fotoğraf, grafik gibi çağdaş sanat alanında ve ebru, tezhip, minyatür, çini gibi geleneksel sanatlar alanları ile ilgili sanatçılar, akademisyenler, katılımcılar ve yerel halk arasında etkileşim sağlanmaktadır. Etkinliğin en son yapıldığı 2018 yılında yaklaşık 30 bin katılımcı katılmıştır. Bu buluşmada 30 sanatçı ait iki yüze yakın eser sergilendi.

Ayrıca bkz.: Etkinlik; Etkinlik Turizmi; Etkinlik Yönetimi; Festival; Malatya.

Referanslar

Ercan, H. F. (2018). Sanat Etkinlikleri Bağlamında Festivallerin Kentsel ve toplumsal Gelişime Katkıları: Kervansaray Buluşması, İnönü Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 7 (2): 71-87; Oral, E. M. (2008). Melita’dan Battalgazi’ye Kültür ve Sanat günleri. Akdeniz Sanat Dergisi, 1: 165-174; Kaya, C. (2019), Battalgazi Belediyesi Arslantepe UNESCO Birim Sorumlusu. Kervansaraylar Buluşması 2018 Faaliyet Raporu; Bati, F. (2019), Silahtar Mustafa Paşa Kervansaray Sorumlusu. Kervansaraylar Buluşması 2018 Faaliyet Raporu.