Ulusal Bayram
Etkinlik Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Kamu Yönetimi Bayram
-
2019
Amerikan ve Fransız devrimleri sonucunda milliyetçilik ilkesi, siyasi bir karakter kazanarak, halk egemenliğine dayalı ulusal devletlerin kurulması sürecini başlattı. Egemenliğin belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşi, yavaş yavaş ortadan kalktı. Böylece devlet tanımı, toprak bütünlüğüne bağlı olarak yaşayan insan topluluğu olmaktan çıktı ve ortak dil, tarih veya kültür bağıyla bağlanmış insanların oluşturduğu ulus devlet gelişti. Sınıfsal ayrım yerine insanların eşitliğini hedefleyen ulus devlet modelinde, halkın mutluluğu ve refahını sağlamak temel amaçtır. Bu hedef ulaşmak için seçimle iş başına gelenler, farklı yöntem ve politikalar izlemişlerdir. Ulus devletlerinde yaşayan halkı bir arada tutan temel yapı dil, tarih veya kültür bağlarıdır. Bu temel yapıların güçlendirilmesine yönelik yapılan çalışmalar ve bunların insanların mutluluğunu sağlayacağı görüşü ortak değerlerin önemini artırmaktadır. Yönetenlerin de halkın mutluluğunu pekiştiren önemli günleri ulusal boyuta taşıması önemli bir politikadır. Ülkenin tarihsel sürecinde bir gün veya kültürel bir haftanın kutlanması veya anılması, halkın birlik beraberlik duygularını pekiştirmekle kalmayıp hayata daha mutlu bakmalarını da sağlamaktadır.
Tarihsel süreçte kutlamaların yıllık hâle gelmesi ve gelenekleşmesi, ulusal bayram adını doğurdu. Günümüzde ulusal bayramlar, bir ülkenin kültüründe ayrı bir kültür oluşturmaktadır. Bazı ülkeler, dünya haritasındaki yerinden çok ulusal bayramları ile bilinmektedir. Bir toplumda bir tek ulusal bayram olabileceği gibi birden çok ulusal bayram da olabilir. Her bayram, anlam bakımından farklı özelliğe sahip olduğundan kutlama şekli de değişebilir. Bununla birlikte şehirlerin, kültüre göre süslenmesi ve insanların ortak kutlamalara katılabilmesi için iş yerlerinin kapalı olması, ulusal bayramların ortak özelliğidir. Bayramlarda çalışan kesimler, tatil yaptığından dolayı bazen ulusal bayram ile ulusal tatilin aynı anlamda kullanıldığı da görülmektedir. Ulusal bayramlar, ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de kutlamalardaki ortak amaç halkın birlik ve beraberlik ölümsüzleştirmektedir.
Referanslar
İlin, M. ve Segal, E. (1998). İnsan Nasıl İnsan Oldu (Çev. A. Zekerya). İstanbul: Say Yayınları; Kuyucu, N. (1982). İktisadi Olaylar Tarihi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları; Talas, C. (1955). İçtimai İktisat Dersleri. Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları; Talas, C. (1991). Türkiye’nin Açıklamalı Sosyal Politika Tarihi. Ankara: Bilgi Yayınları; Tezcan, M. (1976). Boş Zamanlar Eğitimi ve Eğitim Politikamız, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 9 (1): 403-410.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Deniz, Ö. (2011). Cumhuriyet Döneminde Tatil Kavramı ve 1935 Tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu, Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi, X(23): 57-72.