Uçurtma Sörfü

Etkinlik Kavram Turizm Çeşitleri

Yamaç paraşütü, su kayağı, uçurtma, rüzgar sörfü, sörf gibi sporların ve jimnastik hareketlerinin kombinasyonundan oluşan bir rüzgar sporudur. Bu sporun tarihi 15 yıl önceye dayanmaktadır. Fransa kıyılarında ortaya çıkan ve kısa zamanda tüm dünyayı etkisine alan uçurtma sörfü, Türkiye’de ise 2000’li yılların başında başladı ve her geçen gün daha çok kişinin ilgisini çeken bir rekreatif faaliyet haline geldi. Adrenalinin yüksek olduğu uçurtma sörfünde öncelikle bir günlük teorik eğitim alınması gerekmektedir. Eğitim alındıktan sonra ise kiloya ve rüzgar şiddetine göre kişiye özel uçurtma seçimi yapılmakta, denge ve güce dayalı yerde tutunma eğitimi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, ters bir durum karşısında neler yapılması gerektiği öğretilmektedir. Sonrasında ise kısa mesafeli iplerle, kıyıya yakın yerlerde antrenman yapılmaktadır. Bir-iki günlük eğitimden sonra kişi uçurtma sörfü yapmaya başlama seviyesine gelebilmektedir. Uygulanışının oldukça kolay olması ve belli bir kas gücü gerektirmemesinden dolayı her birey rahatlıkla bu sporu yapabilmektedir.

Uçurtma sörfü; Alaçatı, Ayvalık, Gökçeada, Didim, Çanakkale gibi hava koşullarının uygun olduğu yerlerde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, Akyaka’nın sahip olduğu rüzgar bu bölgeyi uçurtma sörfünün merkezi haline getirmektedir. Diğer taraftan, uçurtma sörfü yapabilmek için özel şartlara ihtiyaç duyulmamaktadır. Sadece bölgede denizin bulunması, rüzgarın elverişli olması ve en az on deniz miliyle esmesi yeterlidir.

Yararlanılan Kaynaklar

Balcı, V. ve Koçak, F. (2014). Spor ve Rekreasyon Alanlarının Tasarımında ve Kullanımında Çevresel Sürdürülebilirlik, Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 5(2): 46-48; Ceylan, M., Tekin, A., Özdag, S. ve Ceylan, Ö. (2010). Uçurtma ve Rüzgar Sörfü Yapan Bireylerin Bazı Kişilik Özelliklerinin Karşılaştırılması, Türkiye Kickboks Federasyonu Spor Bilimleri Dergisi, 2(2): 52-66; https://www.kalyeta.com, (Erişim tarihi: 06. 02. 2020); Robinson, V. (2008). Everyday Masculinities and Extreme Sport: Male Identity and Rock Climbing, https://books.google.com.tr/books?id=2civAwAAQBAJ&printsec=frontcover &hl=tr&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false, (Erişim tarihi: 24. 08. 2020).