TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi

Etkinlik Fuar Kongre

(Diyarbakır, 2009 - 2020).

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde Üç Kuyu Mahallesi’nde Elazığ Bulvarı üzerinde yer alan 10 bini kapalı ve 57 bin açık alana sahip toplam 67 bin metrekare alan kullanımlı fuar ve kongre merkezidir. Merkezin kurulumunun amacı; Diyarbakır’ı, bölgesinde uluslararası ticaretin buluşma merkezi yapmak ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlamaktır.

TÜYAP, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde 2009-2020 yılları arasında fuarcılık faaliyetlerini sürdürdürdü. Merkez, güvenilir hizmet anlayışıyla fuarcılık hizmeti verdi. Bölgede yaşanan olumsuzluklar nedeniyle geçmiş yıllarda iki buçuk yıl kadar kapalı kaldı. Merkezin fuarcılık faaliyetleri; Pandemi nedeniyle, 24. 09. 2020 tarihi itibariyle, TÜYAP tarafından sona erdirildi.

Merkez; sergileme alanları, çok amaçlı toplantı salonları, ikram salonları, otopark, temizlik, güvenlik, ulaşım, tercüme ve hosteslik hizmetleri beraberinde her türlü teknik altyapı ve donanıma sahiptir. Tarım ve Hayvancılık, İnşaat, Kitap, Eğitim, Belediye İhtiyaçları, Mobilya Yan Sanayi, Üretim Teknolojileri, Ahşap Makineleri, Otomotiv, Mobilya – Dekorasyon, Gıda ve Yöresel Lezzetler, Ev Tekstili, Moda, Evlilik Hazırlıkları sektörlerinde düzenlenen 67 fuarda; 12 ülkeden (Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Çin, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, Japonya, Tayvan, Vietnam) beş bine yakın firma ve firma temsilciliği yer aldı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri başta olmak üzere, ülke genelinden ve İran, Irak, Azerbaycan, Ürdün, Lübnan, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Suriye ve Katar’dan 2.7 milyonu aşkın ziyaretçi, Fuar ve Kongre Merkezinde sergilenen ilgili endüstrilere ilişkin son teknolojileri, ürün ve hizmetleri bir arada görme ve inceleme fırsatını elde etti. Fuarlar süresinde düzenlenen panel, söyleşi ve çalıştaylarda sektörlerdeki akademik ve teknik bilgilerin sektör ilgilileri ile paylaşılması sağlandı. Tarım ve Hayvancılık Zirvesi’nde; tarım ekonomisi, tarıma dayalı sanayi ve gelişme alanları ile sanayi yatırımları (Türkiye’de ve bölgede tarımın katma değer üretimindeki payı, tarıma dayalı sanayi potansiyeli ve mevcut durum), tarım ve hayvancılık sektöründe bölgesel politikalar, doğru kaynak planlaması (tarımsal havzalar, GAP Projesi, bölgesel planlar, destek ve teşvikler ile yönlendirmeler ve bölgedeki durum), tarımsal örgütlenme, destek ve diğer tarımsal araçlar (küçük üreticilerin örgütlenmesi, kooperatifler, tarımsal teşvikler, destekler ve sektördeki etkileri) yer alırken, İnşaat Fuarlarında; Doğal Taş Üretim Yöntemleri, Yapılarda Teknoloji Kullanımı, Diyarbakır-Batman Arasındaki Bölgede İkame Edilebilecek Litolojik Birimler, Merkezi Isıtma Sistemi ve Merkezi Soğutma Sistemi Avantajları, Asansör Kazaları ve Asansör Kontrolleri konuları ele alındı.

Lezzet çeşitliliği sunan yöresel ürünlerin markalaşma ve coğrafi işaret tescil belgeli ürünlerin tanınırlıklarını artırarak yeni pazarlara açılma hamlelerinden biri olan Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nda ise, Diyarbakır Ulusal Aşçılık ve Pastacılık Yarışması ve 70 yazar, akademisyen ve şefin katılımıyla düzenlenen gastronomi çalıştayı yapıldı. Söz konusu çalıştay, kentte ilk defa yöresel ürünlerin ve lezzetlerin korunması, üretimi ve sürdürülmesi ile ilgili farklı yapıların bir araya geldiği ve yol haritasının oluşturulduğu bir çalışmadır.

TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi, kente ve bölgesine çok sayıda yerli ve yabancı katılımcı ile hizmet ve mal üreticisi veya sunucusunu çekti. Merkez, kentin marka değerinin oluşturulması ve bölgenin imajının değişmesine katkı sağlayan bir turistik odak olmuş ve kapandığı tarihe kadar, turizm faaliyetlerine ve hizmetlerine yönelik talep oluşturmuştur.

Yararlanılan Kaynaklar

Acarürk, K. (2012). Türkiye’de Fuarcılık ve Fuarların Coğrafi Dağılımı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Coğrafya Dergisi, 25: 55-66; Çoban, Ö. (2014). Konaklama İşletmelerinin Kurumsal İletişim Yönetimi Çerçevesinde Ticari Fuarlara Katılımına Yönelik Bir Model Önerisi (Yayımlanmamış doktora tezi). Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü; Ferda Tuncer, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. Genel Sekreteri. Bilgi Notu. Kişisel Görüşme. 30.09.2010; Kozak, N. (2003) Ticari Fuar Kataloglarında Turizme Konu Olan Ürünlerle ilgili Öne Çıkarılan Özellikler: Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarları Üzerine Bir inceleme, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(4): 159-171; Sülün, U. (2006) İhracatın Geliştirilmesinde Fuar, Sergi ve Panayırlara Yönelik Mali Teşviklerin Etkinliği 1990 – 2005 Dönemi Analizi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.