Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı (TAÇ Vakfı)
Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK
(İstanbul, 1976 - )
-
2019
19. 04. 1976 tarihinde, İstanbul’da kurulan Taç Vakfı’nın kuruluş amacı; Türkiye’nin, Anadolu uygarlığının kültür, sanat varlıkları ve mimari mirasını doğal, tarihsel, kültürel, estetik ve turizm değerlerini ve bu kavramlar içine girecek her çeşit belgesel değerlerini korumak, bu değerlerin geçmişle, gelecek arasında kültürel bir bağ dokusu şeklinde devamlılığını sağlamak, bu amacın gerçekleşmesi için gerekli organizasyonu kurmak, ilgili kuruluş ve kişilerin bu amaç doğrultusunda fikir ve çalışma koordinasyonunu sağlamak, gerekli doküman ve envanter çalışmaları yapmak, etüt ve projeler hazırlamak, örnek yeni uygulamalar yapılmasına çalışmak, korunması gerekli yapıları ve çevreleri uygunluğu oranında turizm fonksiyonu içerisinde değerlendirerek, sağlıklı bir yaşam ortamı oluşturmak, bu amaca uygun tüm faaliyetleri kolaylaştıracak kamuoyu oluşturmak, eğitim çalışmaları ve her tür yayın yoluyla korunması gerekli kültür varlıklarına sağlıklı bir gelecek oluşturmak, Türkiye’nin turizm potansiyelini arttırmak için kültür turizmine ağırlık kazandırmaktır.
Bu amaç çerçevesinde, dönemin Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nın öncülüğünde, Bakan Lütfî Tokoğlu, Bakanlık Müsteşarı Mukadder Sezgin, Turizm Bankası Genel Müdürü İlhan Evliyaoğlu, İstanbul Valisi Namık Kemal Şentürk, Av. Halit Ziya Yavuzer, Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Prof. Orhan Alsaç, Y. Mimar Hüsrev Tayla, Dr. M. Sinan Genim, Prof. Sedad Hakkı Eldem, Prof. Doğan Kuban, Prof. Dr. Aptullah Kuran, Y. Mimar Muhittin Güven, Hayrullah Örs, Muharrem Nuri Birgi, Emel Esin, İbrahim Seyfullah Esin ve Doç. Dr. Hayati Tabanlıoğlu tarafından kuruldu. Vakıf, kuruluşundan itibaren belirtilen amaçların gerçekleşmesi için çok sayıda yayın ve korunması gerekli yapı restorasyonu gerçekleştirdi. Kendi mimari bürosunun yanı sıra, bazı proje ve uygulamaları kendi dışındaki kurum ve kuruluşlara hazırlatan vakıf, bir dönem özellikle mimarlık öğrencileri arasında yaptığı ödüllendirmelerle Türkiye’de mimarlık eğitiminin bu yönde ağırlık kazanmasına katkıda bulundu. Kırk yılı aşkın çalışma dönemi içinde bu amacın gerçekleşmesi için kamuoyu oluşturmakta, benzer çok sayıdaki sivil toplum örgütünün kurulmasına öncülük etmektedir.
Vakıf, 1982 Anayasası gereğince bakan ve bakanlık üst düzey görevlilerinin vakıflardaki görevlerinden ayrılmaları sonrası, bakanlık ile irtibatı zayıfladı. Ayrıca benzer kurumların sayısındaki artış sebebiyle ülke genelindeki çalışmaları azalmış olup, daha çok İstanbul ve yakın çevresinde faaliyetine devam etmektedir. Kurucu mütevelli heyet üyelerinden büyük bir kısmı vefat eden vakfın, daha sonra yapılan değişiklikle mütevelli heyet üye sayısı 32’ye çıkartılmış olup, kültür ve turizm sektöründe faaliyet gösteren yüzü aşkın şeref üyesi bulunmaktadır. Merkezi İstanbul’da bulunan vakıf, kamuya açık arşiv ve kütüphanesinin yanı sıra her yıl düzenlediği periyodik konferans dizileri, korunması gerekli kültür varlıklarına ait yayınları ve üç ayda bir yayınlanan bilimsel ağırlıklı TAÇ Dergisi ile faaliyetlerini sürdürmektedir.