Turkish Ground Services (TGS)
Terminal, Havalimanı ve Liman Havalimanı Havayolu İşletmeciliği Ulaştırma İşletmeciliği Havalimanı Yer Hizmet Sağlayıcısı Havayolu Yolcu Taşımacılğı
(İstanbul, 2010 - )
Türk Hava Yolları ve HAVAŞ'ın ortaklığında, maliyetlerin azaltılması ve hizmet kalitesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla, havaalanlarında yer işletme hizmetlerini sunmak üzere kuruldu (2010). TGS (Turkish Ground Services), Havaalanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği (SHY-22) kapsamında havaalanlarında yer hizmetleri sunmak üzere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından A grubu çalışma ruhsatı ile yetkilendirilmiş üç yer hizmeti kuruluşundan biri olup, ulusal yer hizmetleri şirketlerinin en büyüğüdür.
A grubu çalışma ruhsatı bulunan yer hizmeti kuruluşları havayolu taşıma şirketlerine yönetmelikte belirtilen hizmetlerin tamamını ya da yolcu hizmetleri, yük kontrolü, haberleşme, ramp, kargo ve posta hizmetlerini sağlamak amacıyla uluslararası trafiğe açık havalimanlarının en az üç tanesinde teşkilatlanmış olan kuruluşlardır. TGS (Turkish Ground Services), dokuz havalimanında teşkilatlanmış olup, antlaşmalı olduğu 200’ün üzerindeki havayolu taşıma şirketine hizmet sunmaktadır. Bu hizmetler uçağın çekilmesi, park edilmesi, temizlik, atık boşaltımı, su ve yakıt ikmali, buz çözme gibi ramp hizmetlerini; körük ve yolcu otobüsünün hazırlanması, kalkış öncesi uçuş ekibinin ihtiyaç duyduğu bilgilerin sağlanması gibi harekât hizmetlerini; kayıp eşya, uçağa yolcu kabulü (check-in ve boarding), yolcu karşılama ve transfer gibi yolcu hizmetlerini ve gelen/giden kargo ve postaların ambara taşınması, teslimatı ve ilgili evrakların düzenlenmesi gibi kargo hizmetlerini kapsamaktadır.
TGS (Turkish Ground Services), ISO 9001 Kalite Yönetim Sisteminin üzerine kurduğu müşteri memnuniyeti, bilgi güvenliği, sera gazı hesaplama ve doğrulama, iş sağlığı ve güvenliği, ISAGO (IATA yer hizmetleri emniyet denetim programı) ve çevre yönetim sitemlerini entegre bir şekilde yönetmekte ve ilgili yönetim sistemlerine yönelik kalite politikalarını kurum web sitesinde paylaşmaktadır. Bunun yanı sıra hizmet verdiği yedi havalimanında Yeşil Havalimanı Kuruluşu belgesine sahiptir. Ayrıca, sekiz havalimanında Engelsiz Havalimanı Kuruluşu belgesi alarak Engelsiz Yer Hizmeti Şirketi unvanına layık görülen ilk yer hizmetleri kuruluşudur.
Referanslar
Gökırmak, H. (2014). Türk Hava Yolları’nın Havacılık Sektöründeki Konumu, Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2(4): 3-29; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Havaalanları Daire Başkanlığı. (2014). Ramp Hizmetleri (1. Baskı) Yayın No: HAD/T-21). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık; Talebi, N. ve Yıldırım A. E. (2017). Türkiye’de Sivil Havacılık Sektöründe Müşteri İlişkileri Yönetimi: Turkish Ground Services A.Ş. Örneği, ABMYO Dergisi, (46): 85-96; TGS Turkish Ground Services. (2020), https://www.tgs.aero/, (Erişim tarihi: 20.08.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Havaalanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği (SHY-22). (28.08.2018), Resmi Gazete (Sayı: 30519), https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/08/20180828-1.htm, (Erişim tarihi: 20.09.2020).