Türker İnanoğlu Vakfı Sinema Tiyatro Müzesi

Müze Sanat Müzesi

(Beyoğlu, İstanbul, 2001 - )

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yer almaktadır. Türkiye’nin ilk ve tek sinema -tiyatro müzesi olan kuruluş 2001 yılında İstanbul, Kavacık’ta kuruldu. 2010 yılında Beyoğlu’na taşınan müze, 2011 Ocak ayında yeni mekanında yeniden hizmete açıldı. Müze, 1997 yılında, Türk sinemasının önde gelen yapımcılarından, Türker İnanoğlu’nun kurduğu TÜRVAK Vakfı’nın bünyesinde yer almaktadır.

Türker İnanoğlu Vakfı Sinema Tiyatro Müzesi beş kattan oluşan binada çeşitli bölümlerden oluşmaktadır. Müzenin giriş katında sergi salonu ve kafeterya bulunmaktadır. Birinci kat; Sinema müzesi, ikinci kat ise Sinema ve TV Müzesidir. Üçüncü katta Tiyatro Müzesi, dördüncü katta da Ulvi Uraz Kitaplığı yer almaktadır. Son kat olan beşinci katta da kafeterya bulunmaktadır.

Müzenin, Sinema Müzesi katında; Nişan Hançer Sinema Belgeleri Salonu, Fuat Uzkınay Sinema Cihazları Salonu, Lütfi Ö. Akad Afişler Salonu ve Ali Efendi Sinema Salonu yer almaktadır. Bu salonlarda; Türk sinemasına ait çeşitli belgeler, afişler, eski kameralar, ışıklar, kurgu cihazları, fotoğraf makineleri, projeksiyon cihazları sergilenmektedir. Bu katta ayrıca, 90 kişilik sinema salonu da bulunmaktadır.

İkinci kattaki Sinema ve TV Müzesinde; Adnan Öztrak Televizyon Salonu, Halit Refiğ Sinema Fotoğrafları Salonu ve Türker İnanoğlu “Türk Sinemasında 50. Yıl” Salonu bulunmaktadır. Söz konusu mekanlarda; çeşitli televizyon cihazları, ekipmanları, kameralar ve monitörler sergilenmektedir. Bunların yanı sıra; film kareleri, ödüller ve çok sayıda fotoğraf da ziyaretçilere sunulmaktadır.

Müzenin üçüncü katındaki Tiyatro Müzesi’nde; Muhsin Ertuğrul Zati Eşyalar ve Özel Belgeler Salonu, İsmail Dümbüllü Orta Oyunu, Karagöz Hacivat ve Temaşa Salonu, Behzat Butak Osmanlı’dan Günümüze Tiyatro Belgeleri Salonu ve Afife Jale Özel Tiyatrolar Salonu yer almaktadır. Tiyatro müzesinde, Muhsin Ertuğrul’a ait çok sayıda kişisel eşyalar ve belgeler yer almaktadır. Ayrıca Türk tiyatrosunun diğer önemli sanatçıları olan, İsmail Dümbüllü, Behzat Butak ve Afife Jale’ye ait çok sayıda belge ve eşya da bu katta sergilenmektedir.

Dördüncü katta da Ulvi Uraz Kitaplığı bulunmaktadır. Söz konusu kitaplıkta 60 bin ciltlik kitap yer almaktadır. Kitaplar, sinema, tiyatro ve genel kültür başlıklarıyla kategorize edilmiştir.

Müzenin, sosyal medya ve internet sayfasında sergilenen materyallere dair çeşitli rakamsal bilgiler paylaşılmaktadır. Buna göre; müzenin arşivinde, 1.000’in üzerinde cihaz, 6.000’in üzerinde yerli afiş, 10 binin üzerinde sinema-tiyatro fotoğrafları, ve 12 bin saatin üzerinde televizyon programları ve dizileri bulunmaktadır. Müzede ayrıca düzenli olarak sergiler de düzenlenmektedir.

Türk sinemasının merkezi olarak kabul edilen Beyoğlu’nda, merkezi bir konumda yer alan Türker İnanoğlu Vakfı Sinema Tiyatro Müzesi, sahip olduğu arşiv ve kendine has sergileme ve ağırlama ortamıyla, bu alandaki araştırmacılara sunduğu imkanlarla, Türk sinemasının ve tiyatrosunun en önemli müzelerinden biri konumundadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Türvak Sinema, Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı. (2019 Türvak Sinema, Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı, https://www.istanbul.net.tr/istanbul-rehberi/istanbul-muzeleri/turvak-sinema-tiyatro-muzesi-ve-sanat-kitapligi/169/4, (Erişim tarihi: 16.06.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sinema-Tiyatro Müzesi Türvak. (2019). Sinema-Tiyatro Müzesi Türvak, https://www.facebook.com/sinemamuzesi.turvak, (Erişim tarihi: 24.06.2019); Türvak Türker İnanoğlu Vakfı. (2019). Türker İnanoğlu Vakfı, http://www.turvak.com/?s81/turker-inanoglu-vakfi, (Erişim tarihi: 20.06.2019).