Turkcell Diyalog Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Şişli, İstanbul, 2013 - )

İstanbul'un Avrupa yakasında Şişli ilçesinin Gayrettepe metro istasyonu alanında yer almaktadır. Söz konusu müze, engelli bireylerin hayatlarına değer katmak ve toplumsal sorunları çözebilmek için farklılık yaratmanın gücüne inanarak; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Metro İstanbul ve İstanbul Social Enterprise şirketi işbirliği ile 2013 yılında Karanlıkta Diyalog, 2016 yılında ise Sessizlikte Diyalog olmak üzere iki türlü deneyim alanı ile hayata geçirildi. Müzenin kurulmasına öncülük eden İstanbul Social Enterprise adlı şirket, katılımcı bir toplumsal düzen arzusuyla, sosyal girişimcilik alanlarında faaliyet göstermektedir. Kuruluşundan bu yana birçok yaşa ve toplumun pek çok kesimine yönelik geliştirdiği yenilikçi projeler ile birlikte çalışmalarını sürdürmektedir.

Engelli bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları zorlukların anlaşılması adına geliştirilen Turkcell Diyalog Müzesi'nin, aynı zamanda üniversite öğrencileri başta olmak üzere, araştırmacılara, akademisyenlere ve dileyen herkese engelli bireylerin sosyal yaşantılarını deneyimleme imkanı sunan bir merkez haline dönüştürülmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında ziyaretçiler için, bireylerarası saygı duymayı telkin etmek, farklılıkları kabullenmek, önyargıların üstesinden gelmek, kişinin kendi korkularının üstesinden gelmesi ve potansiyelini tanımlaması bu merkezin ziyaretçiler için uzun vadeli hedefleri arasında yer almaktadır.

Öğrenmenin yolu karşılaşmaktan geçer düşüncesi ile yola çıkılan Turkcell Diyalog Müze projesinin içerisinde, Karanlıkta Diyalog ve Sessizde Diyalog olmak üzere iki bölümü bulunmaktadır. Karanlıkta Diyalog bölümünde ziyaretçiler, görme engelli rehberler eşliğinde, tamamen karanlık bir ortamda görme duyuları yerine diğer duyularını kullanarak yönlendirilmektedirler. Yaşanan bu süreç müzede bulunan deneyim haritasında görülebilmektedir. Ziyaretçilere parkta gezinti, tramvayda İstiklal, vapurda boğaz turu, bununla birlikte kafe, sinema, futbol gibi aktiviteleri deneyimleme imkanı sunulmaktadır. Altmış dakika süren bu deneyim sırasında görme engelli rehberler ziyaretçilerin dokunarak, koklayarak ve duyarak farklı bir biçimde görmelerini sağlamaktadırlar. Bu bölümdeki asıl amaç, diyalog var ise karanlık diye bir şeyin olmadığı ve karanlıkta herkesin eşit olduğu düşüncesinin deneyimler yolu ile bireylere kazandırılmasıdır.

Bir diğer bölüm olan Sessizde Diyalog deneyim alanında ise, işitme engelli rehberler tarafından tamamen sessiz bir ortamda ziyaretçilere sözsüz iletişim deneyimi yaşatılmaktadır. Deneyim haritasında sessizliğe davet, ellerin dansı, yüz galerisi, şekillerin forumu, işaret oyunu ve son olarak diyalog odası bulunmaktadır. Yaşanan deneyim sayesinde müze ziyaretçilerine empati kurma, yüz ifadeleri ve vücut dili kullanma yeteneği kazandırılmaktadır. Karanlıkta Diyalog müzesi dünya üzerinde 135 şehirde; Sessizlikte Diyalog Müzesi ise altı farklı ülkede ziyaretçilerine deneyim fırsatı sunmaktadır. Turkcell Diyalog Müzesi, İstanbul’u ziyaret eden turistlere engelli bireyler hakkında sosyal sorumluluk bilinci kazandırmaya yönelik deneyimler yaşatmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Önen, N. (2019). Etkileşimli Müze Teknolojileri ve Kişiselleştirilmiş Sanat Deneyimleri. İçinde; STS Turkey 2019 Toplum için Bilim ve Teknoloji Çalışmaları Konferansı Bildiri Kitabı (ss. 133-134); Özdemir, Ö. (2018). “Firma Yönetim Stratejilerinin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Faaliyetlerine Etkisinin GSM Sektörleri Açısından Değerlendirilmesi: Turkcell Örneği, Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 4 (3): 117-128; Turkcell (2017). Turkcell Sürdürülebilirlik Raporu, http://d.turkcell.com.tr/downloads/hakkimizda/pdf/UNGC_2017.pdf, (Erişim tarihi: 11.07.2020); Yıldırım, E. ve Arslan, Y. (2018). Kurumsal Sosyal Sorumluluğun Marka İmajı Açısından Önemi: Turkcell Örneği. Eurasian Conferences on Language & Social Sciences Proceedings Book: 508-518.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Turkcell Diyalog Müzesi (2016). Turkcell Diyalog Müzesi, http://www.turkcelldiyalogmuzesi.com/hakkimizda, (Erişim tarihi: 11.07.2020).