Türk Hava Kurumu Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Ulus, Ankara, 2002 - )

Ankara’nın Ulus ilçesinde yer almaktadır. Müze 19. 05. 2002 tarihinde açıldı ve o günden bugüne sayısız ziyaretçiyi ağırladı. Türk Hava Kurumu Müzesi toplam 287 metrekare kapalı, 7.294 metrekare açık alandan oluşmaktadır. Müze içerisinde eser, belge ve fotoğraflardan oluşan toplam 743 obje bulunmaktadır. Müze, Pazartesi günleri hariç hafta içi her gün saat 08.30-17.30 arasında açık olup müzeye girişler ücretsizdir.

Türk Hava Kurumu Müzesi’nin kapalı alanı içerisinde giriş bölümü Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen’e ayrılmıştır. Bu bölümde Gökçen’in heykeli, uçtuğu uçakların listesi, kendisinin yer aldığı gazete haberleri gibi çeşitli objeler bulunmaktadır.

Müzenin duvarlarında çok sayıda fotoğraf ve belge bulunmaktadır. Bu fotoğraf ve belgeler Türk Hava Kurumu’nun Tarihçesi, Türk Hava Kurumu Genel Başkanları, Şube Başkanları, Türk Hava Kurumu Uçak Fabrikası, Türk Hava Kurumu’nun Ortak Olduğu Kuruluşlar, Türk Kuşu Eğitim ve Bakım Faaliyetleri, Tayyare Otomobil ve Motor Sanayii Türk Anonim Şirketi’nden görüntüler gibi çeşitli içeriklerden oluşmaktadır. Birinci Türkiye Hava Oyunları, Festivaller ve Gösteriler bölümünde de çok sayıda fotoğraf bulunmaktadır.

Müzenin dikkat çeken bir başka bölümü ise Uluslararası Havacılık Federasyonu’nun düzenlediği Genç Ressamlar Resim Yarışması’nda dereceye giren resimlerin yer aldığı duvardır. Bir diğer bölümde ise Birinci Dünya Hava Oyunları’nda sporculara verilen madalyalar ve hatıra paralar sergilenmektedir. Müzede gerçekleştirilen etkinlikler için ise kapalı alanda ayrı bir bölüm düzenlenmiştir. Müzede Türk Hava Kurumu İnönü Eğitim Merkezleri’nin maketi sergilenmektedir. Tüm bunların yanında Atatürk ile ilgili bir bölüm bulunmakta ve bu bölümde Nutuk’un ilk basımı yer almaktadır. Ayrıca, havacılık şehitleri için müzede ayrı bir bölüm düzenlenmiştir.

Türk Hava Kurumu Müzesi’nin açık alanında ise 1937 yılında yapılan Tarihi Paraşüt Kulesi yer almaktadır. Ziyaretçiler müze ziyaretleri esnasında rekreasyonel bir faaliyet gerçekleştirmek adına paraşütten atlama etkinliklerine katılabilmektedirler. Tarihi Paraşüt Kulesi’ne ek olarak, Türk Sivil Havacılık Tarihi boyunca kullanılan uçaklardan örnekler müzenin açık alanında sergilenmekte ve ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Müze müdürü ile 16.08.2019 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: A. S. Dülger). Türk Hava Kurumu Müzesi Tanıtım Broşürü (2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Türk Hava Kurumu Müzesi (2019). http://www.thk.org.tr/muze, (Erişim tarihi: 17.08.2019).