Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED)

Sivil Toplum Kuruluşu Mesleki STK

(İstanbul, 1996 - )

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Kerem KÖFTEOĞLU (2019) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Eda ÇOBAN (2020) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Turizm sektörüne yönelik yazılı ve görsel basın yayın organlarında çalışan gazeteci, yazar, editör, muhabir ile araştırmacılarının 1996 yılında kurduğu bir dernektir. TUYED birinci genel kurulunu 26.11.1997´de İstanbul Gazeteciler Cemiyeti´nin Çemberlitaş’taki Basın Müzesi’nde yaparak çalışmalarına başladı.

TUYED üyeleri, seyahat endüstrisi alanında sahip oldukları deneyim ve birikimlerini, sektörün yanı sıra, kamuoyuna da sağlıklı bilgilerle aktarmayı temel ilke olarak kabul etmektedir. TUYED, ihtiyaç haline gelen turizm gazeteciliği ve yayıncılığının örgütlenerek geliştirilmesini sağlamak amacıyla kuruldu.

Türkiye’de turizmle ilgili süreli ve süresiz yayınların yanı sıra, web siteleri, bloglar ve mobil uygulamaların artışı devam etmektedir. Dünyada en çok satan kitaplar olarak bilinen turizm ve tatil kitapları Türkiye’de de giderek ilgi görmektedir. Bu yayınların sayı ve tür olarak artış göstermesi, en çok satan veya izlenen mecralar haline gelmesi, bu alanda görülen gelişmenin bir başka yansımasıdır.

Medya söz konusu olduğunda burada yasalardan çok, yazılı olmayan ilkeler, etik kurallar ön plana çıkmaktadır. TUYED üyeleri, gazetecilerin meslek kuralları ve geleneklerinden kaynaklanan ciddi bir sorumluluğa sahiptir. Bu sorumluluklarının gereği olarak şu ilkelerle hareket etmektedirler: (1) Haber ve yazılarında dini, dili, inancı, mensubiyeti ne olursa olsun bütün insanlığa karşı bir suç olan teröre karşı ‘Ama’sız, ‘Fakat’sız kesin bir tutum ve dil kullanır, (2) haber ve yazılarının içeriğinde, terörü veya teröristi cesaretlendirecek, onun propagandasına malzeme olacak bir yaklaşım içinde bulunmaz, (3) halkın olup bitenlerden haberdar olması gerektiği ilkesini unutmadan, haberlerinde abartılardan uzak durur, (4) haber ve yazılarında sektörün kesimleri arasındaki ilişkilerde taraf olmaz, Türkiye’yi zor duruma düşürebilecek dil kullanmaz, (5) daima, Türkiye’de veya dünyada teröre karşı verilmekte olan mücadelenin yanında bulunur (6) tüm bu kararları sıfatı ve konumu ne olursa olsun hiçbir kişi ya da merciden gelecek baskı veya sansür talepleri için değil, gönüllülük anlayışı içinde uygular.

Turizmin tüm paydaşları arasında işbirliğine önem veren TUYED, 17.04.2019 tarihinde gerçekleştirilen 12. Olağan Kongre Toplantısı’nda sektörle ilgili ciddi araştırmalar yapmak amacıyla Ar-Ge bölümünü güçlendirme, Türkiye’nin yurtdışındaki lobicilik faaliyetlerine katkı sunacak Dış İlişkiler Komitesi ve sektörde ciddi bilgi birikimi ile deneyime sahip kişilerden bir Danışma Kurulu oluşturma kararı aldı. Dış İlişkiler Komitesi üyeleri bir yandan Türkiye’nin yurtdışında tanıtımını yaparken, diğer yandan TUYED’in işbirliği yapabileceği uluslararası kurumlarla temasa geçecektir. 2018 yılsonu itibarıyla toplam 104 üyesi bulunan dernek, Anadolu’nun tüm turistik merkezlerinde örgütlenerek üye sayısını artırmayı hedeflemektedir. TUYED, 2015 yılında KKTC’de kurulan Kıbrıs Türk Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (KITUYAD) ile ‘kardeş dernek’ olarak bir işbirliği protololü imzalandı.

Yararlanılan Kaynaklar

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği. http://www.tuyed.org.tr/hakkimizda/, (Erişim tarihi: 06.05.2019).

2 / 2

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED), dünyada ve Türkiye’de basın ve yayın alanlarındaki uzmanlaşma sürecindeki gelişmelere bağlı olarak, turizm muhabirliği, yazarlığı, gazeteciliği, editörlüğü ve akademisyenliğinin ayrı bir uzmanlık alanı olduğu gerçeğinden hareketle faaliyetlerde bulunan sivil toplum kuruluşudur. 1996 yılında kurulan TUYED, ilk genel kurulunu 26 Kasım 1997 yılında İstanbul Gazeteciler Cemiyeti’nin Çemberlitaş’ta bulunan Basın Müzesi’nde yaparak faaliyetlerine başladı. Dernek, hızlı bir şekilde gelişme gösteren turizm sektörünün yarattığı ihtiyaçtan dolayı kuruldu. Derneğin amacı, turizm haberi yazan muhabir, turizm yayını çıkaran yayıncı, editör ya da turizm ile ilgili yazı yazan yazarların ve turizm sektörüne yönelik araştırma yapan akademisyenlerin seyahat endüstrisi alanında sahip oldukları deneyim ve birikimleri ile sektöre ve kamuoyuna sağlıklı bilgi aktarılmasını sağlamaktır. Aynı zamanda dernek, bir ihtiyaç haline gelen turizm gazeteciliğinin ve yayıncılığının örgütlü bir şekilde geliştirilmesini amaçlamaktadır. Dernek, etik kurallar çerçevesinde, gazeteciliğin gerektirdiği meslek kuralları ve geleneklere karşı sorumlu bir anlayışla faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.

TUYED üyeleri, kendi alanında yetkin, sektöre ve derneğe aktif katkı sağlayan bireylerden oluşmaktadır. TUYED, bünyesinde üyeler için gerçekleştirilen eğitimler ile sektörün de faydalanmasını sağlamaktadır. Bu nedenle, dernek üyeleri turizm alanında bilgi, birikim ve deneyime sahip olan sektör temsilcileri ile yakın ilişki içinde olmaktadır. Dernek, düzenledikleri toplantılarla TUYED üyelerini ve sektör temsilcilerini bir araya getirerek turizm sektörünün sorunlarının daha iyi anlaşılmasını ve sektör ile TUYED arasında daha yakın ilişkilerin kurulmasını amaçlamaktadır.

Türkiye’de turizm yazarlığı ve gazeteciliği, seyahat endüstrisinin gelişimine paralel bir şekilde gelişme göstermektedir. Buna bağlı olarak, son dönemlerde gezi edebiyatı, tatil ve gezi içerikli yayınların sayısı giderek artmaktadır. Türkiye’de turizm alanında süreli ve süresiz yayınlar, web siteleri, bloglar ve mobil uygulamaların artışı devam etmektedir. Bu yayınların sayısının ve türünün artması, en çok satan ve izlenen mecralar haline gelmesi turizm yazarlığı ve gazeteciliği alanındaki gelişmelerin bir göstergesidir.

Yararlanılan Kaynaklar

Kozak, N., Akoğlan Kozak, M., ve Kozak, M. (2017). Genel Turizm: İlkeler-Kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED), http://www.tuyed.org.tr, (Erişim tarihi: 23.09.2020).