"Turizm Sosyolojisi: Turist Rehberleri İçin" Başlıklı Kitap
Yayınlar Kitap
-
2020
Turizm Sosyolojisi kitabının yazarı, Doç. Dr. Şevki Güler’dir. Kitap, 1978 yılında Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü Yayınları tarafından yayımlandı. Ayrıca kitabın baskı yeri, Ankara Gündüz Matbaacılıktır. Kitabın yazılma amacı yazar tarafından, güncel ve evrensel bir olay olan turizme sosyolojinin yaklaşımını ortaya koymak, bu yaklaşım içerisine giren bazı temel problemlere ve kavramlara açıklık getirmek olarak ifade edilmektedir. Ayrıca kitabın, turizm faaliyetlerinde önemli bir yeri bulunan turist rehberlerine mesleki çalışmalarında yararlanabilecekleri turizmle ilgili bazı temel sosyolojik bilgileri kazandırmayı amaçladığı belirtilmektedir. Bu kitabın esasında, o yıllarda Turizm ve Tanıtım Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu turist rehberleri kurslarında öğretim gören öğrencilere uygulamalı bilgiler vermeyi amaçlayan bir kaynak olarak tasarlandığı görülmektedir. Kitap, turizm sosyolojisi alanında yazılmış olan Türkiye’deki ilk kitaplar arasında yer almaktadır.
Kitap, beş ana bölümden oluşmaktadır. Kitabın birinci bölümünde Turizm ve sosyoloji kavramları arasındaki ilişki kapsamında turizm sosyolojisi kavramı, sosyolojinin turizm olayına yaklaşımı, turizmin sosyolojik anlamı irdelenmektedir. Ayrıca kitabın birinci bölümünde Turizmin ortaya çıkışını belirleyen etkenler kapsamında bilimsel, teknik devrim ve etkileri, ekonomik etkenler, toplumsal etkenler ve kültürel etkenler üzerinde durulmaktadır. Kitabın ikinci bölümünde Turist beklentileri ve eğilimleri kapsamında toplumsal beklenti ve tanımı, toplumsal eğilim ve tanımı, turistlerin bazı genel eğilimleri ve beklentileri incelenmektedir. Üçüncü bölümde Turizm ve toplumsal gruplar konusu kapsamında toplumsal grup kavramı ve grup tipleri açıklanmaktadır. Üçüncü bölümün devamında ise, ‘turizm ile grup tipleri arasında ilişkiler’ konusu kapsamında cemaat veya birincil gruplar ve turistle ilgili tutum ve davranışlar ile ikincil gruplar ve turistle ilgili tutum ve davranışlar konularına yer verilmektedir. Ayrıca üçüncü bölümde Turist rehberlerinin grupla ilişkileri konusu kapsamında turist grupları ve bazı özellikleri, turist gruplarıyla ilişkilerde rehberlerin dikkat edeceği noktalar, rehberin grup önderliği işlevi ve turist rehberinin nasıl bir önder olması gerektiği açıklanmaktadır. Kitabın dördüncü bölümünde Türkiye’ye gelen turistlerin bazı toplumsal özellikleri kapsamında turistlerin ülkelere göre dağılımı, yaş ve cinsiyeti, kalış süresi, mesleki nitelikleri, tüketim eğilimleri ve Türkiye’ye geliş biçimleri irdelenmektedir. Son bölümde ise; Türkiye’nin toplumsal yapısı ve bazı özellikleri kapsamında Türkiye nüfusu ve özellikleri, iktisadi yapı ve bazı özellikleri, Türkiye’de aile yapısı, Türkiye’de eğitim ve öğretim, siyasal yapı ve tarihi gelişimi konuları incelenmektedir.
Referanslar
Güler, Ş. (1978). Turizm Sosyolojisi: Turist Rehberleri İçin. Ankara: Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü Yayınevi.