Turizm Profesyoneli
Kavram İnsan Kaynakları Yönetimi
-
2019
Profesyonel kavramı, “Bir işi kazanç sağlamak amacıyla yapan (kimse), amatör karşıtı” veya “ustalaşmış, uzmanlaşmış” anlamına gelmektedir. Diğer bir tanımlamaya göre “Yüksek standartlarda özel eğitimi gerektiren, sosyal olarak saygı duyulan bir işte çalışan kişidir”. Turizm profesyonelleri; turizm akademisyenleri, sektörde alanında uzmanlaşmış yöneticiler ve çalışanlar, turizm girişimcileri, Turizm Bakanlığı'nda turizm konusunda uzmanlaşmış yönetici ve çalışanlar ve turizm alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına üyeler şeklinde sıralanabilir.
Turizm akademisyenleri, turizm alanında lisans ve lisansüstü eğitimlerini tamamlayarak turizmi ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarda değerlendirebilen, sektörün sorunlarını değerlendirip çözüm önerileri getirebilen ve sektörün ihtiyacı olan kalifiye işgücünün yetiştirilmesinde etkisi olan profesyonellerdir. Ayrıca turizm akademisyenleri sektöre ilişkin teorik bilginin üretiminde ve paylaşılmasında önemli rol oynamaktadırlar.
Sektörde çalışan turizm profesyonelleri de alt sektörlere göre uzmanlaşmaktadır. Turizm sektörü içinde konaklama, yiyecek-içecek, seyahat, etkinlik ve eğlence gibi birbirinden iş ve işleyiş olarak ayrı yapıları olan alt sektörler bulunmaktadır. Bu alt sektörlerin hepsinde uzmanlaşmak oldukça zordur. Çünkü bahsi geçen alt sektörlerin ayrı eğitim-öğretim programları ve mesleki yeterlilikleri bulunmaktadır. Bahsi geçen alanlarda yöneticiler ve kalifiye çalışanlar turizm profesyoneli olarak değerlendirilmektedir.
Turizm girişimcileri de birer turizm profesyoneli olarak değerlendirilmektedir. Çünkü yatırımın ilk aşamasından operasyonel süreçlerin takibine kadar girişimciler turizmin ilgili alanlarına ilişkin bilgiye sahiptirler. Aksayan yönlere çözüm önerilerinin getirilmesinde bilgi ve tecrübelerini kullanmaktadırlar.
Turizm Bakanlığı'nda görev yapan, turizm konusunda uzmanlaşmış yöneticilerin ve çalışanların hem makro hem de mikro bağlamda turizme ilişkin gerekli bilgi ve tecrübeleri vardır. Destinasyonların planlanması, geliştirilmesi ve denetiminde söz sahibidirler.
Turizmle ilgili işçi, işveren, meslek örgütü, yöresel dernekler olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşu vardır. Bunlardan bazıları; Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği, Turist Rehberliği Birliği, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği, Türkiye Otelciler Federasyonu, Belek Turizm Yatırımcıları Derneği vb.’dir. Bu derneklerin üyeleri sektörü yakından takip eden ve turizm konusunda bilgi ve tecrübeye sahip kişilerden oluşmaktadır.
Referanslar
Jafari, J. (2002). Encyclopedia of Tourism. Routledge; Kozak, M. A. (2012). Genel Turizm Bilgisi. Eskişehir: Anadolu Universitesi; Kusluvan, S. (2003). Managing Employee Attitudes and Behaviors in the Tourism and Hospitality Industry. Nova Publishers; Maingay, S. (TURBAN). (1991). Longman Active Study Dictionary of English. Longman Publishing Group; Sözlük, T. (2005). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.