"Turizm Öncelik Bölgelerinde Turist Eğilimleri ve Turistik Yatırımların Dağılımı (1964)" Başlıklı Araştırma
Araştırma Kamu Kurumu Kamu Sektörü Araştırması Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2020
1964 yılında dünya genelinde mevcut turizm tercih ve trendlerinin belirlenerek Türkiye turizminin geliştirilmesi yönünde tavsiyelerde bulunulması amaçlandı. Turizm Öncelik Bölgelerinde Turist Eğilimleri ve Turistik Yatırımların Dağılımı Araştırması İmar ve İskân Bakanlığı Bölge Planlama Dairesi Başkanlığı Turizm Fen Kurulu Müdürlüğünce bölge planlamacısı Dr. İsmet Gürses, iktisatçı Tanju Polatkan, ziraat yardımcı mühendisi Bertan Tısıoğlu ve iktisatçı Uluer Bilgen’e 1964 yılında hazırlatılan bir rapor niteliğindedir. Araştırmada dünya genelinde mevcut turizm hareketleri ve turizm sektörüne yönelik uygulamalar tespit edilerek, Türkiye turizminin geliştirilmesi yönünde dünyada mevcut uygulamalardan yola çıkılarak oluşturulan tavsiyelere yer verildi.
Çalışmanın birinci bölümünde turizm eğilimleri ve turist pazarı başlığı altında uluslararası turizm hareketlerinin yönleri ve bu yönlerde meydana gelen gelişmeler tablolar yardımıyla ortaya kondu. Aynı bölüm altında turizm hareketlerinin gelişmesindeki nedenler alt başlıklar halinde açıklandı. Birinci bölümün devamında turizm hareketlerine katılmada etkili olan nedenler ve Türkiye’nin bu nedenler bakımından potansiyeli ortaya konuldu. Başka bir ifadeyle turistlerin sağlık, tatil, spor ya da iş turizmi amacıyla seyahat ettikleri ve Türkiye’nin söz konusu turizm çeşitleri bakımından zenginliklerinin neler olduğuna yer verildi. Çalışmanın ikinci bölümünde, Türkiye’de turizmin geliştirilmesi bağlamında yatırım yapılabilecek öncelikli alanların neler olduğu, ülkeye giriş sağlanan noktaların durumu ve iyileştirilmesi hususunda bilgi verildi. Bununla birlikte turistik çekiciliğe sahip büyük şehirlerde turistlerin konaklamasından çok günübirlik vakit geçirmeleri yönünde düzenlemelerin yapılması ve turizm potansiyeline sahip yeni merkezleri yaratmakla birlikte var olan merkezlerin gelişimine katkıda bulunulmasına vurgu yapıldı. Çalışmanın üçüncü bölümünde, turizm merkezlerindeki altyapı sorunlarına değinildi ve öncelikli sorunların çözümü konusunda bir yol haritası çizildi. Dördüncü bölümde, turist sayısı projeksiyonu, bölge ve merkezler dağılımı, tesisi ve ünitelere ilişkin kabuller turizm planlaması kapsamında ele alındı ve rapordaki ön kabullerden hareket edilerek tavsiyelerde bulunuldu. Çalışmanın beşinci bölümünde, Türkiye’de turizm alanında öncelikli yatırım alanları ve söz konusu yatırımların hangi bölgede, ne kadar kapasitede olması gerektiği konularına değinildi. Çalışmanın altıncı ve son bölümünde, dünyada turizme yönelik sağlanan finansman ve kredi politikalarının neler olduğu konusunda bilgi verilerek Türkiye’de mevcut durum ortaya kondu. Daha sonra Türkiye’de turizm sektörüne yönelik kredi ve finansman sağlanması konusunda tavsiyelerde bulunuldu. Sonuç bölümünde genel bir değerlendirme yapılarak rapor tamamlandı.
Referanslar
Gürses, İ., Polatkan, T., Tısoğlu, B. ve Uluer B. (1964). Turizm Öncelik Bölgelerinde Turist Eğilimleri ve Turistik Yatırımların Dağılımı (1964). Ankara: İmar ve İskân Bakanlığı Planlama ve İmar Gen. Müd. Bölge Planlaması Dairesi.