Turizm Gideri

Kavram Ekonomi

Turistin geldiği yer açısından turizm hareketini ikiye ayırmak mümkündür. Birincisi; iç turizm olarak ifade edilmekte olan, bir ülkede yaşayan insanların kendi ülkeleri içerisinde katıldıkları turizm faaliyetleri, ikincisi ise; dış pasif turizm olarak tanımlanmakta olan bir ülkede yaşayan insanların turizm amaçlı başka ülkelere seyahat etmeleridir.

Bu tanıma göre turizm giderlerini dış pasif turizm kapsamında değerlendirmek mümkündür. Turist gönderen ülke açısından ele alındığında turizm giderleri, söz konusu ülke için ithalat etkisi yaratmaktadır. Şöyle ki; bir ülke yurtdışına turist gönderdiği takdirde ülkeden para çıkışı olmuş ve bu para çıkışı turizm gideri olarak kaydedilmektedir. Bu bağlamda ele alındığında turizm giderlerinin turist gönderen ülkeyi ekonomik anlamda olumsuz etkilemektedir. Çünkü turistik gezi amaçlı kullanılan para yurtiçinde değerlendirilmemiş aksine yurtdışına çıkarılarak bir nevi ithalat etkisi yaratmıştır.

Dış pasif turizmin ve buna bağlı olarak turizm giderlerinin artmasının çeşitli nedenleri vardır. Bunları kısaca merak (diğer ülkelerdeki insanların yaşamını görmek, yeni ülkeler kültürler tanımak), snobizm (farklı ülkelerdeki insanlar gibi yaşamayı istemek, özenmek) kişi başı harcanabilir gelirin artması (gelirin artması ile birlikte kişinin yeni ülkeler gezmek görmek istemesi), farklı ülkelerdeki sağlık ve tedavi imkanları, din, iş, eğitim-öğretim, manevi duygularını tatmin etmek, egoyu güçlendirme isteği gibi birçok neden sayılabilir.

Sonuç olarak dış pasif turizmin ve buna bağlı olarak turizm giderlerinin artması; turist gönderen ülke açısından ele alındığında ülke dışında harcama gerçekleştiği için söz konusu ülke ekonomisini olumsuz etkilediği söylenebilir.

Referanslar

Çeken, H. (2016). Turizm Ekonomisi. Ankara: Detay Yayıncılık; http://yigm.kulturturizm.gov.tr, (Erişim tarihi: 27. 06. 2019); http://www.goktepe.net, (Erişim tarihi: 09. 07. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Bahar, O. ve Kozak, M. (2015). Turizm Ekonomisi. Ankara: Detay Yayıncılık.