Turizm Diplomasisi
Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Sosyoloji İletişim Bilimleri
-
2019
Joseph Nye’ın yumuşak güç teriminden yola çıkarak “Bir ülkenin taşıdığı değerler üzerinden inşa edilen uzun vadeli ilişki kurma yöntemi” olarak tanımlanan kamu diplomasisi, bu ilişkiyi tarih, kültür, sanat ve turizm gibi çok çeşitli alanlarda yürütür. İletişimin uzun vadeli ve kalıcı olması dış paydaşlarla yapılan işbirlikleriyle mümkündür. Paydaşların tam katılımıyla kapsamlı bir iletişim kurulacak ve iletilmek istenen diplomatik mesajlar, istenen düzeyde iletilebilecek ve diplomasi stratejileri etkin olarak yönetilebilecektir. “Bu kapsamda hem coğrafi hem de sahip olduğu kültürel değerler düşünüldüğümde Türk turizminin kamu diplomasisine önemli katkıları olacaktır.” Görüldüğü üzere turizm diplomasisi, kamu diplomasisinin bir alt dalı olarak ele alınmaktadır.
Turizm hiç kuşkusuz kültürlerarası diyaloğun sağlandığı en önemli araçlardan biridir. Ulus, yer markalama çalışmalarıyla imaj ve itibarlarını yöneten ülkeler, turizm faaliyetleri aracılığıyla yabancı halkların önyargılarını kırabilir, olumlu algılar yaratabilir. Bu noktada turizm diplomasisi yabancı halklara ulaşılabilmesinin ve halktan halka iletişimin en kolay sağlandığı iletişim biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Turistler ziyaret ettikleri yere karşı daha derin bir anlayış geliştirirler, bu da o şehir veya ülke için daha fazla empatiye yol açmaktadır. Turistler geldikleri ülkenin mesajlarını yerel halka, yerel halk da kendi ülkesinin mesajlarını turistlere taşır bu da kamu diplomasisinin ulustan ulusa gerçekleşmesine olanak sağlar. Böylece turizm kültürlerarası iletişim sürecinin önemli bir yapı taşıdır. Turizm bir ülkeyle ilgili algıların yönetilmesinde önemli bir araçtır. Turistlerin bir ülke hakkındaki algıları onların o ülkeyle ilgili düşüncelerini ve imajlarını etkilemektedir. Seyahat eden her bir bireyin aynı zamanda kanaat önderi olduğu düşünüldüğünde onların gittikleri ülke ve halkı ile olan olumlu ya da olumsuz ilişkilerinin yansıması da domino etkisiyle yabancı hedef kitlelere yayılacaktır. Kültürel ve turizm diplomasisi klasik diplomasinin yaptığı gibi konulara odaklanarak değil, değerlere odaklanarak bireysel ve kurumsal ilişkilerin, diyaloğun inşa edilmesine odaklanmaktadır. Turizm kapsamında uygulanan projeler kamu diplomasisi stratejisiyle hedef kitlelere ulaşmak için kullanılan araçlardan biridir.
Turizm faaliyetleri, ülkenin çekici kültürü ve değerlerinin yabancı halklara aktarılmasına olanak sağlar. Kalplerin ve zihinlerin kazanılmasına ilişkin kamu diplomasisi uygulamalarının bir bileşeni olan turizm diplomasisi, iki yönlü iletişime ve ortaklaşmaya olanak tanıyarak ülke kültürünün ve mesajlarının yabancı halklara iletilmesine yardımcı olur. Turizm aracılığıyla ülkeler arası köprüler kurularak bireyler karşılıklı etkileşim sürecine dâhil edilir.
Görüldüğü üzere turizm, ülkelerin kendileriyle ilgili olumlu algı yaratmasında ve bu algıyı yönetmesinde etkili bir araç olarak öne çıkmaktadır. Turizm yoluyla verilmek istenen mesajlar bütüncül bir yaklaşımla oluşturulduğu ve ülke kimliği ile yaratılan algı uyum içerisinde olduğu takdirde, turizm diplomasisi faaliyetleri etkili bir şekilde sürdürülebilmektedir.
Referanslar
Carbone, F. (2017). ResearchGate “International Tourism and Cultural Diplomacy: A New Conceptual Approach towards Global Mutual Understanding and Peace through Tourism; Çevik, B. Sanem (2014). Uluslararası Halkla İlişkilerde İnsani Yardımlar: Kamu Diplomasisi Boyutu. Ankara: Stratejik Düşünce Enstitüsü; Sancar, G. A. (2017). Turizm Diplomasisi Kapsamında Yer Markalama: Turkey Home Kampanya Analizi, Selçuk İletişim Dergisi, 9 (4): 89-108.